Šeranić o nastavku sportskih takmičenja u BiH

9
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić je za portal Mondo otkrio termin nastavka sportskih takmičenja u Bosni i Hercegovini, odnosno fudbalskoj Premijer ligi BiH, što u ovom trenutku najviše zanima sportsku javnost.

S obzirom na ranije preporuke “struke” da prije 1. jula nije moguće organizovati nastavak Premijer lige BiH u fudbalu, što onda implicira da sezona neće moći da bude okončana prije 3. avgusta, inače krajnjeg roka Evropske fudbalske unije (UEFA).

Šampionat BiH morao bi da u mjesec dana pronađe 14 termina za odigravanje 11 kola i tri duela u Kupu BiH, što je nemoguće izvesti u praksi.

Tračak nade o eventualnom nastavku sezone bio je zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske u kojem se navodi da se “do 8. juna zabranjuju sva sportska takmičenja”.

Međutim, Šeranić je u razgovoru za portal Mondo potvrdio raniji stav da se prije 1. jula ne bi trebalo razmišljati o nastavku sezone.

– Što se tiče tog pitanja mi smo dali jednu javno-zdravstvenu preporuku prije dvadesetak dana da bi vezano za nastavak sportskih takmičenja, mi smo išli prema preporuci Ministarstva sporta, trebalo razmišljati o početku nakon 1. jula. To je nešto što je stav generalno i ako govorimo o masovnim okupljanjima, to je opcija o kojoj smo razmišljali – izjavio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, o svemu je tražio mišljenja svih relevatnih ljudi iz oblasti sporta.

– Mi smo od Ministartstva sporta i tražili da se i oni izjasne i da se vidi sa savezima, da li su oni spremni da uopšte završe sezonu, da li mogu da igraju? Preporuka svakako jeste i ostaje da to bude poslije 1. jula – dodao je Šeranić.

Na pitanje da u tom slučaju Premijer liga BiH, ako počne tek u julu, nema mogućnosti da se završi zbog roka UEFA, Šeranić je odgovorio da on priča jedino u vezi javnog zdravstva.

– Ja ne ulazim u organizaciju i ostale stvari. Govorim sa aspekta javnog zdravstva. Ako treba nešto drugo da se uradi i sačini, stav o tome će morati dati Ministarstvo sporta. Nedavno ste imali slučaj da je u Bolonji zaraženo sedam igrača i šta sad? Šta ćemo ako krene neko profesionalno takmičenje u junu ili julu i desi se da imamo zarazu u nekom fudalskom klubu? Taj klub bi morao da prekine igrati utakmice na sedam ili 14 dana i da svi idu u karantin i šta ćemo onda? Opet će pitati javno zdravstvo šta sad da radimo? To su vrlo teške odluke – zaključio je Šeranić.