Šeranić: Očekujem dozvolu za ruske lijekove

25
Foto: SRNA

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je danas da očekuje da će se na domaćem tržištu naći ruski lijekovi, za koje je u proceduri pribavljanje dozvole.

– Nema razloga da se svaki lijek koji ispuni kriterijume ne nađe na tržištu. Moja očekivanja su da obezbijedimo kvalitetne i efikasne lijekove za naše stanovništvo što je moguće jeftinije. Bio bih neizmjerno srećan da se ti lijekovi nađu na našem tržištu i da pomognu našim pacijentima u liječenju – rekao je Šeranić.

On je podsjetio da je Mirko Stanetić imenovan za člana Komisije za lijekove koja je savjetodavno tijelo direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i donosi preporuke u vezi sa registracijom lijekova.

– Njena sjednica je zakazana i neophodno je imenovati predsjednika Komisije, s obzirom na to da je Tijana Kovačević podnijela ostavku na tu poziciju. Zadatak Komisije je da procijeni kvalitet i bezbjednost lijekova – rekao je Šeranić.

Imenovanjem Stanetića za člana Komisije za lijekove obezbijeđena je većina za davanje dozvole za ruske lijekove, a njena sjednica zakazana je za 19. februar.

Sedam članova Komisije za lijekove iz Federacije BiH protivi se davanju dozvole za ruske lijekove, dok je na drugoj strani sedam članova iz Republike Srpske i jedan iz Brčko distrikta.