Šeranić pustio u rad laboratoriju za molekularnu dijagnostiku u Doboju

16
Foto: Grad Doboj

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić danas je u dobojskoj Bolnici „Sveti apostol Luka“ pustio u rad laboratoriju za molekularnu dijagnostiku koja omogućava vršenje pi-si-ar dijagnostike na virusnu infekciju kovid 19.

Ova laboratorija će raditi u Službi za mikrobiologiju, a Šeranić kaže da će namjena nabavljene opreme biti i za druge druge virusološke svrhe.

Šeranić je zahvalio donatorima koji su učestvovali u projektu nabavke opreme, čime se uz Bijeljinu i Foču nastavlja ustanovljenje virusološke mreže laboratorija u Srpskoj radi ubrzanja procesa dijagnoze i liječenja pacijenata.

– Za prijetnje koje virusi izazivaju trebamo se spremati i kroz ove kapacitete opreme, i kroz objekte, ali i kroz samo ljudstvo – istakao je Šeranić.

On je naglasio da je ova laboratorija dokaz da se samo koordinacijom lokalne zajednice i Vlade Srpske i planiranjem sredstava za ulaganje može obezbijediti sve što je neophodno za pacijente.

Šeranić je rekao da resorno ministarstvo vodi razgovore sa svim domovima zdravlja u Srpskoj o organizaciji primarne zdravstvene zaštite za naredni period, a Institut za javno zdravstvo Republike Srpske sa kriznim štabovima jedinica lokalnih samouprava o najboljoj organizaciji preventivnih aktivnosti i kontroli mjera nadležnih institucija.

Foto: Grad Doboj

On je izrazio zadovoljstvo što je tokom ove sedmice evidentiran pad zaraženih virusom korona u odnosu na prošlu, navodeći da je to rezultat adekvatnije kontrole sprovođenja epidemioloških mjera, a uz asistenciju policije i podnošenjem krivičnih prijava.

– Ovaj trend nam obećava i da će početak školske godine biti u bezbjednijim uslovima, sa manjim brojem zaraženih. Nadam se da će takav trend biti nastavljen – dodao je Šeranić.

On kaže da je Ministarstvo zdravlja pripremilo uputstva, a Ministarstvo prosvjete i kulture vodi razgovore sa resornim aktivima.

– Reagovaćemo tamo gdje bude potrebno. Smatram i da je sa aspekta života u zajednici vrlo važan početak školske godine – rekao je Šeranić.

Foto: Grad Doboj

Direktor dobojske Bolnice Mladen Gajić kaže da je za nabavku aparata i opremanje laboratorije utrošeno 333.659 KM donatorskih sredstava grada Doboja, opštine Stanari, kompanije EFT Rudnik i Termoelektrana „Stanari“ i privrednika iz opštine Teslić koja su prvobitno bila namijenjena za kupovinu respiratora, a preusmjerena su nakon što je sredstvima Vlade Srpske i drugih donatora kupljeno 19 respiratora.

– Dobojska Bolnica ima 80 kreveta koji su spremni za hospitalizaciju kovid pacijenata. Trenutno je smješteno 66 pacijenata koji su zaraženi i suspektni na virus korona. Dva pacijenta su na respiratoru, a njih 25 na kiseoničkoj potpomognutoj terapiji – naveo je Gajić.

Foto: Grad Doboj

Načelnica Službe za mikrobiologiju Milica Šarčević rekla je da molekularnu laboratoriju opslužuju tri laboranta i jedan ljekar, da je opremljena najsavremenijom opremom i da je maksimalan kapacitet aparata 93 uzorka dnevno, u zavisnosti od vrste testova.

– Sada ćemo se bazirati na dijagnostici kovida 19, a kasnije i drugu, uglavnom virusološku dijagnostiku, ali i neke bakterijske infekcije – navela je Šarčevićeva.

Ona je pojasnila da će biti rađeno i komercijalno testiranje za građane.

Foto: Grad Doboj

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da Gradska uprava ima stalnu komunikaciju sa Vladom Srpske da bi bila pronađena najbolja rješenja za prevazilaženje perioda pandemije.

Današnjem otvaranju laboratorije prisustvovali su i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Aleksandar Subotić i poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Obren Petrović i Sanja Vulić.