Šeranić: Vakcinacija protiv virusa korona preporučena trudnicama i dojiljama

6
Foto: SRNA

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Banjaluci da trudnice i dojilje treba da se vakcinišu protiv virusa korona i da studije jasno govore da je vakcinacija ovih kategorija bezbjedna.

Prilikom posjete zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za medicinski potpomognutu oplodnju „Mediko es“, Šeranić je naveo da i ginekolozi preporučuju vakcinaciju i da treba skinuti sintagmu da se u trudnoći ne vakciniše.

– Dojiljama se, takođe, preporučuje da se vakcinišu. Na početku same pandemije je bilo različitih mišljenja, ali sada imamo studije koje jasno govore da je vakcinacija trudnica bezbjedna i potrebna – rekao je Šeranić novinarima.

Šeranić je podsjetio da je posljednjih mjeseci širom svijeta, a nažalost i u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, bilo nekoliko slučajeva porodilja oboljelih od kovida sa smrtnim ishodom.

– Ovo je sada „epidemija nevakcinisanih“. Ta lica završavaju u našim zdravstvenim ustanova sa težim kliničkim slikama i njihovo liječenje je znatno duže. Desi se da i vakcinisana lica završe u bolnici, ali proces njihovog oporavka je daleko brži – istakao je Šeranić.

Foto: SRNA

Govoreći o radu „Mediko esa“ povodom Evropske nedjelje borbe protiv steriliteta, Šeranić je naglasio da ova klinika ostvaruje odlične rezultate, te da je Republika Srpska posljednjih godina dosta napredovala u ovom segmentu.

– Tu mislim i na legislativni okvir. Poznato je da je prvi put donesen zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji što je dalo okvir i ukazalo na pravac kojim treba da se ide. Na bazi tog zakona Vlada je donijela strategiju unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja koje ima svoje segmente koji se tiču ove problematike – podsjetio je Šeranić.

Iskorak je, tvrdi Šeranić, načinio i Fond zdravstvenog osiguranja, koji finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje, te lokalne zajednice, koje takođe pomažu parovima koji žele potomstvo, a bore se sa sterilitetom.

Šeranić je istakao da Fond godišnje finansira od 620 do 630 pokušaja vantjelesne oplodnje.

– Raste broj potvrđenih kliničkih trudnoća, koje su vezane za ovu kliniku, a koji dostiže do 50 odsto, što govori da je svaki drugi pokušaj uspješan. To je sjajan rezultat – naveo je Šeranić.

Foto: SRNA

Medicinski direktor „Mediko esa“ Vesna Čulić podsjetila je da se ova zdravstvena ustanova prvenstveno bavi liječenjem steriliteta i da je u sistemu zdravstva Republike Srpske ovo vodeća ustanova u liječenju neplodnosti.

– Otkako sarađujemo sa Fondom zdravstva možemo se pohvaliti da imamo više od 1.600 beba, te da vodimo računa o svim metodama koje pomažu da dođemo do rezultata – rekla je Čulićeva.