Šeranić: Značajna izgradnja objekta, pažnju posvetiti prevenciji

28
Foto: SRNA

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas u Banjaluci da je izuzetno značajno što će biti izgrađen objekat za pružanje zdravstvene zaštite oboljelima od malignih bolesti, te da je neophodno posvetiti se prevenciji oboljenja u Srpskoj.

– Dvije su ključne stvari koje u zdravstvenom sistemu Srpske trenutno radimo. To su izgradnja ovog objekta, a uskoro će biti otvoren objekat Klinike za kardiovaskularna oboljenja Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske – rekao je Šeranić novinarima nakon što je ozvaničen početak izgradnje objekta.

On je napomenuo da je u Republici Srpskoj povećan broj malignih oboljenja.

– Kada je riječ o muškarcima riječ je o karcinomu pluća i prostate, a žene se suočavaju sa problem karcinoma dojke. U Srpskoj su stvoreni zakonski uslovi za skrining projekte i sigurno je da će biti planirani adekvatni programi za prevenciju oboljenja – naveo je Šeranić.

Foto: SRNA

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić ocijenio je da je izgradnja navedenog objekta jedan od najznačajnijih i najhumanijih projekata čiju realizaciju podržava rukovodstvo Republike Srpske.

– Rukovodstvo Republike Srpske prati potrebe građana i sa UKC-om teži da zdravstveni sistem u Srpskoj bude na najvišem nivou. U objektu je predviđeno i 50 kreveta za dnevni smještaj pacijenata – rekao je Đajić.

On je naglasio da će objekat raspolagati sa 370 kreveta za duži smještaj, i to onkologija 190 ležajeva, a hematologija i palijativa po 90 za smještaj pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti.

Đajić kaže da je projekat urađen u skladu sa najsavremenijim standardima, a u objektu će biti primjenjivana savremena dijagnostička i terapijska procedura.

Foto: SRNA

U UKC-u Republike Srpske u Banjaluci danas je počela izgradnja objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti, koji će raspolagati sa 370 kreveta.

Cilj ovog projekta je formiranje regionalnog centra za liječenje malignih bolesti u UKC-u, koji će služiti kao centar za smještaj pacijenata na dužem liječenju, kao i dijagnostički centar sa adekvatnim kapacitetima za dnevno liječenje pacijenata.

Rok izgradnje objekta je mart 2025. godine.

Foto: SRNA

Početku izgradnje prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, direktor UKC Vlado Đajić i radnici ove zdravstvene ustanove.