Sestrić Alije Izetbegovića – ambasador u Norveškoj

22
Foto: Emre Ayvaz/Anadolu Agency

Dugogodišnji kadar SDA i sestrić Alije Izetbegovića Bakir Sadović zamijeniće Nedima Makarevića na mjestu ambasadora BiH u Norveškoj, piše današnji „Glas Srpske“.

List napominje da je Sadović bio glavni kandidat ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković za vršioca dužnosti pomoćnika za multilateralne poslove, ali je, prema dobro obaviještenom izvoru iz Ministarstva, odustala od ove namjere nakon upozorenja Agencije za državnu službu.

– Sadović je dugogodišnji kadar SDA i blizak je Turkovićevoj, ali nakon što je njena namjera da ga postavi za svog pomoćnika izašla u medije, ona je odustala od takve ideje – naveo je izvor lista.

Na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH došlo je do promjena u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, a novi ambasadori izabrani su u Norveškoj, Francuskoj i Australiji.

„Glas Srpske“ navodi da će put Pariza dosadašnji savjetnik načelnika opštine Laktaši Bojana Kondić Panić koja će na ovoj funkciji zamijeniti Kemala Muftića koji ide na dužnost u Australiju.

Federalni mediji su ranije objavili informaciju da je za novog ambasadora u Kataru imenovan nekadašnji gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, a iz Predsjedništva BiH su demantovali ovu informaciju ističući da njegovo imenovanje nije bilo na dnevnom redu.

– Informacija o imenovanju Abdulaha Skake, koju su objavili pojedini mediji, nije tačna, a njegovo imenovanje nije ni razmatrano na posljednjoj sjednici – rekao je generalni sekretar Predsjedništva BiH Zoran Đerić.

Iako je iz Predsjedništva BiH demantovana informacija da će Skaka preuzeti dužnost ambasadora u Kataru, federalni mediji objavili su da je dosadašnji ambasador Haris Lukovac „demonstrativno podnio ostavku i nedavno se vratio u Sarajevo“.

On se na ovaj potez odlučio, kako tvrde mediji, zbog nezadovoljstva čudnim odlukama Turkovićeve i ignorisanjem administracije kojom rukovodi. Kao kap koja je prelila čašu bilo je to što je Turkovićeva navodno neshvatljivo zaustavila već obezbijeđen aranžman veće količine vakcina o kojem se Lukovac dogovorio sa vlastima Katara.