Si Đinping pozvao na ukidanje jednostranih sankcija

8
Foto: scmp.com

Predsjednik Kine Si Đinping pozvao je velike globalne ekonomije na samitu Grupe 20 u Indoneziji da se usprotive politizovanju i korišćenju trgovine hranom i energijom kao oružja i da ukinu jednostrane sankcije u istraživačkoj i tehnološkoj saradnji, javila je kineska državna televizija CCTV.

– Ključno je da se usprotivimo politizovanju i korišćenju trgovine hranom i energijom kao oružja i da ukinemo jednostrane sankcije i ograničenja u relevantnim sferama istraživačke i tehnološke saradnje – rekao je Si.

On je izrazio uvjerenje da se problemi mogu riješiti međunarodnom saradnjom na praćenju tržišta i stvaranjem otvorenog i održivog tržišta robe, koristeći zajedničke napore sa ciljem stabilizovanja cijena i lanaca snabdijevanja.

– Sigurnost hrane i energije su najrelevantniji izazovi globalnog razvoja. Glavni razlog trenutne krize nisu problemi sa proizvodnjom i potražnjom već sa lancima snabdijevanja, kao i ometanje međunarodne saradnje – istakao je kineski lider.

Si je pozvao članice G20 da „ograniče globalnu inflaciju“ i eliminišu ekonomske i finansijske rizike.

On je naglasio da razvijene ekonomije treba da svedu na minimum negativnu stranu efekata njihove monetarne politike.

– Treba da nastavimo da podržavamo multilateralni trgovinski sistem sa centralnom ulogom Svjetske trgovinske organizacije i da omogućimo liberalizaciju trgovine i ulaganja – naglasio je Si.

Prema njegovim riječima, za međunarodnu zajednicu je ključna i „nulta tolerancija“ prema korupciji.

Si je naveo da globalni razvoj nije moguć bez mirne i stabilne međunarodne situacije, te da je u tu svrhu predstavio Globalnu bezbjednosnu inicijativu.

Predsjednik Kine dodao je da je važno osiguravanje toga da tranzicija sa fosilnih goriva na obnovljivu energiju ne naškodi ekonomiji i životnom standardu ljudi.