Sijarto: Mađarska neće finansirati isporuke oružja Ukrajini

8
Foto: MTI

Mađarska neće učestvovati u finansiranju isporuka oružja Ukrajini iz Evropskog fonda za mir, ali ne može i ne želi da se miješa u poslove drugih zemalja, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

– Mađarska nije slala oružje ranije niti će to raditi u buduće. Nismo spremni da učestvujemo u bilo kojoj odluci ili procesu koji bi doveo do povećanja isporuka oružja Ukrajini – rekao je Sijarto mađarskim novinarima nakon sastanka šefova diplomatija EU, prenosi televizija M1.

Prema njegovim riječima, Mađarska bi morala da uplaćuje 23 milijarde forinti (60 miliona evra) godišnje u opšti fond da bi druge zemlje slale oružje Ukrajini.

– Naravno, mi ne podržavamo ovaj prijedlog. Istovremeno, naravno, ne možemo i ne želimo da spriječimo druge da šalju oružje. To će biti odluka svakog pojedinačno, svaka Vlada mora da bude odgovorna svojim biračima, Mađarska neće učestvovati u isporuci oružja – naglasio je Sijarto.

Ranije je Wall Street Journal, pozivajući se na nacrt dokumenta, objavio da Evropska služba za spoljne poslove predlaže stvaranje novog fonda za finansijsku pomoć Ukrajini kako bi se zaobišao mađarski veto.