Sijarto: Pljenidba ruske imovine podsjeća na komunizam

8
Foto: MTI

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ocijenio je da plan EU o zaplijeni milijardi evra kamata po osnovu zamrznute ruske imovine podsjeća na komunizam.

– Sve to podsjeća na to kako su komunisti nekada oduzimali imovinu ljudima u Mađarskoj – rekao je Sijarto u intervjuu za RIA Novosti.

On je naveo da Budimpešta nije čula nikakve konkretne planove o tome kako će ova inicijativa biti sprovedena.

– Ove vrste mjera obično pale svjetla upozorenja u našem umu, da komunističko nasljeđe nije ono što bismo željeli da vidimo u današnje vrijeme – rekao je Sijarto.

Prošle sedmice ja objavljeno da je najveći vlasnik zamrznute ruske imovine, belgijska klirinška kuća „Euroklir“, prikupila gotovo 4,4 milijarde evra neto zarade od kamata iz sredstava na sankcionisanim ruskim računima.

Prema nekim procjenama, Euroklir drži 196,6 milijardi evra ruske imovine, koja uglavnom pripada centralnoj banci Rusije.

SAD i njihovi saveznici zamrznuli su ukupno oko 300 milijardi dolara ruske imovine na početku rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022. godine.

Ambasadori EU saglasili su se u vezi sa idejom da se profit od sankcionisanih sredstava koristi za podršku Ukrajini, saopšteno je iz Savjeta EU poslije januarskog samita u Briselu, iako još ništa nije zvanično sprovedeno, podsjeća Raša tudej.