Sijarto: Sankcionisanje izabranih političara potpuno neprihvatljivo

4

Sankcionisanje izabranih političara je potpuno neprihvatljivo. Ne možete ili ne bi trebalo da kažnjavate demokratski izabrane političare samo zato što upravljaju ovako ili onako svojom zemljom, rekao je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto rekao za RTRS.

On je naveo da ne treba da iznenađuje da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pod napadima, istakavši da je sankcionisanje izabranih političara neprihvatljivo.

– Pravo rasuđivanja političara je pravo biračkog tijela, odnosno naroda koji ga je izabrao. Ako se građanima sviđa kako njihova vlada postupa to znači da vlada ima podršku i narod će je opet birati. Ako se narodu ne sviđa to što vlada radi, onda će narod na narodnim izborima da je smijeni i to se zove demokratija – rekao je Sijarto za „Pečat“.

Smatra da je, kada se legitimno izabrani političar nađe pod prijetnjama, ozbiljna povreda demokratije i nepoštovanje volje naroda te zemlje.

– To predstavlja ozbiljno uplitanje u domaću političku situaciju zemlje i sa našeg stanovištva to je neprihvatljivo – rekao je Sijarto.

Istakao je da su danas vladavina prava i demokratija izrazi koji se zloupotrebljavaju ili pogrešno upotrebljavaju od strane liberalnog mejnstrima.

– Kada u nekoj zemlji liberali ne dobiju izbore, onda demokratska priroda cjelokupnog političkog sistema odmah biva osporavana. Moramo biti svjesni da Brisel i cjelokupna evoropska politička scena sada je pod okupacijom, uglavnom ekstremnih liberalnih mejnstrima – rekao je Sijarto.

Ako imate patriotsku, suverenističku vladu, dodao je on, onda će ta vlada odmah biti napadnuta, jer liberalni mejnstrim ne može da stvari činjenicu da narod želi nešto drugačije, želi drugi način vladavine i drugačiju budućnost.

– Poštovanje odluke naroda kada je riječ o budućnosti, zemlje tog naroda nažalost nedostaju međunarodnoj politici. To je nešto sa čime se suočavamo proteklih godina. Zato nemojte biti iznenađeni u slučaju vaše patriotske vlade, u slučaju administracije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Nemojte da vas iznenadi što je on pod napadima – rekao je Sijarto.

Istakao je da je Republika Srpska veoma pouzdan partner.

– Pravičnost i predvidljivost su veoma bitni sa aspekta ekonomske saradnje. Mi vas vidimo kao pouzdanog partnera, kojeg ima smisla poštovati i sa kojim u saradnji nemate iznenađenja – poručio je on.

Poslovni forum u Banjaluci odlična prilika za dalju saradnju

Sutrašnji Poslovni forum u Banjaluci je vrhunac saradnje Mađarske i Republike Srpske i to je prilika da se utvdi pravac realizacije određenih projekata, rekao je u ekskluzivnom intervjuu šef mađarske diplomatije Peter Sijarto za „Pečat“.

Na forumu učestvuju 23 mađarske kompanije, kao i 70 domaćih privrednika.

– Ovo će biti prilika da se razgovara o mogućnostima i prilikama za dalju saradnju – istakao je Sijarto.

Naveo je da su u Republici Srpskoj povoljne okolnosti za poslovanje.

– Politička i ekonomska strategija Vlade i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika su pragmatične i racionalne. Ministarstva smanjuju birokratiju, dosta koraka je učinjeno da se pojednostavi poslovanje preduzeća. Siguran sam da će mađarske kompanije istoristiti te okolnosti – rekao je Sijarto.

Kada je riječ o najvećem potencijalu u unapređenju sa Republikom Srpskom, Sijarto je naveo da vjeruje da potrebe Srpske odgovaraju tehnologiji koju sada u najvećoj mjeri razvijaju preduzeća iz Mađarske.

– Mi imamo tehnologiju svjetske klase kada je riječ o različitim oblastima kao što je recimo proizvodnja energenata, zaštita životne sredine, vođenje urbanih zona u opštinama.. To će definitivno biti oblast u kojoj vidimo našu veliku ulogu – istakao je on.

Kada je riječ o energetici, Sijarto kaže da je Mađarska je poprilično razvijena naročito kada je riječ tehnologiji hlađenja jedinica za proizvodnju energije.

– Koliko smo shvatili Njemačka odustaje od nekih projekata ovdje, kada je riječ o pročišćavanju otpadnih voda, projektima kojih se tiču obalnih energenata. Nama će biti drago da vidimo te projekte i da li Mađarska može da učestvuje i da ih preuzmemo od Njemaca ukoliko žele da se povuku – rekao je Sijarto.

Podsjetio je da su Mađarska i Srpska ostvarili zajednički uspjeh programom u oblasti poljoprivrede.

– Dajemo 30 miliona evra u vidu podrške razvojnim programima vašim poljoprivrednim proizvođačima na osnovu ove podrške. Oni mogu nabaviti opremu koja će povećati efikasnost poslovanja i oprema dolazi iz Mađarske. Time imamo uzajamnu korist. To su programi koje treba sve više realizovati na zapadnom Balkanu – poručio je Sijarto.