Sijarto: Ubrzati proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU

2
Foto: Klix.ba

Jedan od glavnih ciljeva Mađarske kada preuzme predsjedavanje Savjetom EU biće ubrzavanje procesa integracije zemalja zapadnog Balkana, jer bi to donijelo mir i stabilnost regionu, izjavio je danas u Sarajevu ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Sijarto je rekao da Mađarska od 1. jula preuzima poziciju predsjedavajućeg Savjeta EU, te da je to period kada se EU suočava sa velikim izazovima.

– To je period kada je EU potreban novi polet, nova energija, svježina i nove ambicije, a mi mislimo da to možemo da dobijemo od zapadnog Balkana. U interesu EU je isto toliko, kao i u vašem interesu, da što prije postanete članica – dodao je Sijarto na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem.

Sijarto je naglasio da svi koji usporavaju proces integracija zemalja zapadnog Balkana idu protiv interesa tih zemalja, ali i EU.

– U EU postoje zemlje članice koje javno podržavaju proširenje, ali kada se srećemo u zatvorenom krugu, onda govore sasvim drugačije – rekao je Sijarto.

On je rekao da je cilj Mađarske, kada preuzme predsjedavanja, da otpočnu pregovori sa BiH i da se održe prvi pregovori.

– Vrijeme je da nakon dvije godine počnu pregovori – naveo je Sijarto i dodao da je danas potpisan Akcioni plan o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova, te da je cilj bio usaglasiti način na koji će otpočeti pregovori o integraciji u EU.

On je predložio da na akademiji u Mađarskoj obuku završi 50 mladih diplomata iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Govoreći o ilegalnim migracijama, Sijarto je rekao da je na južnim granicama Mađarske sve veći pritisak i da će njegova zemlja tokom predsjedavanja nastupiti odlučno protiv migracija.

– U Evropu se može ući samo u skladu s propisima. Nastupićemo protiv migracionih kvota i pokušati da primoramo Brisel da ne podstiče migrante da dolaze u Evropu. Brisel treba da ispoštuje Međunarodno pravo, koje kaže da ako neko mora da bježi, da on kao izbjeglica treba da se zadrži na teritoriji prve susjedne, bezbjedne zemlje – pojasnio je Sijarto.

On je istakao i dobru saradnju BiH i Mađarske, napomenuvši da je robna razmjena dvije zemlje dostigla 600 miliona evra.

Sijarto je danas u Banjaluci održao sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a sastanku u Palati Republike Srpske prisustvovali su i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, te ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir.