SIPA provjerava 11 kandidata za Savjet ministara BiH

37
Foto: Klix.ba

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIK) dala zeleno svjetlo za svih 11 prijedloga ministara i zamjenika ministara iz srpskog i hrvatskog naroda koje je poslao predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, ova imena su proslijeđena i u Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) na provjeru, potvrđeno je za Klix.

Riječ je o šest kandidata iz reda hrvatskog, te pet iz reda srpskog naroda, odnosno kadrovima HDZ-a i stranaka okupljenih oko SNSD-a. SIPA ima maksimalan rok od 30 dana da obavi potrebne provjere kandidata.

Međutim, cijeni se da bi se ovaj proces mogao brže okončati s obzirom na to da se imenovanje novog Savjeta ministara BiH, prema najavama političkih lidera, očekuje najkasnije do 28. novembra u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

SNSD je ranije saopštio da će njihovi članovi Staša Košarac i Vojin Mitrović, biti ministri spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, odnosno, saobraćaja i komunikacija.

Treće ministarsko mjesto za kadar iz Republike Srpske, iz reda “ostalih”, dobio je DNS za Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Predsjedništvo te partije je izabralo Draška Aćimovića, koji se izjašnjava kao Italijan, ali je sada u igri i Mlađan Božović, kojeg je Tegeltiji predložio potpredsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Tegeltija je juče potvrdio da je i tog kandidata naknadno poslao na provjeru u CIK i SIPA.