Sjećanje na svirepo ubijenog dječaka Slobodana Stojanovića

104
Foto: Grob Slobodana Stojanovića

Služenjem pomena u porti Hrama Svetog Đakona Avakuma i polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na mjesnom groblju u Drinjači kod Zvornika, obilježena je godišnjica stradanja dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića.

Prije 29 godina u zvorničkom naselju Kamenica, Slobodana je na zvjerski način ubila Elfeta Veseli, pripadnica tzv. Armije BiH.

Na današnji dan 1992. godine dječak Slobodan Stojanović mučen je i ubijen, samo iz jednog jedinog razloga – zato što je bio Srbin. Posmrtni ostaci pronađeni su u jami u Novom Selu juna 1993. godine. Sahranjena je par kilometara dalje od mjesta stradanja, u Drinjači, gdje je danas služen parastos.

– Ovako nešto ne smije nikome i nigdje da se dogodi, to je poruka nas pravoslavnih hrišćana. Želimo da živimo u miru i da se zločin više nikada ne ponove – rekao je sveštenik Mićo Babić.

Foto: SRNA

Za počinjen zločin nad nedužnim dječakom, Sud BiH osudio je pripadnicu tzv. Armije BiH Elfetu Veseli na samo 13 godina zatvora. Mnogi drugi koji su dopustili iživljavanje ili i sami učestvovali u ovom zločinu nisu kažnjeni, kažu u Boračkoj organizaciji Zvornik.

– Trinaest godina zatvora za ubistvo djeteta od 12 godina je minorna kazna… Nismo zadovoljni, kazna je trebalo da bude mnogo veća, kako se ovakav zločin nikada ne bi ponovio. Oslobođeno je lice koje je vodiolo Interventni vod, bilo komandant Patriotske lige. On nije kažnjen po komandnoj odgovornosti, a prema izjavama svjedoka, bio je prisutan dok je zločin izvršavan – rekao je Lazar Ristić, predsjednik Boračke organizacije Zvornik.

U napadima tzv. Armije BiH novembra 1992. najviše su stradala sela Gornja i Donja Kamenica. Zarobljeni su brojni mještani Srbi. Vojska Republike Srpske oslobodila je Kamenicu 16. februara 1993. U masovnim grobnicama pronađena su tijela više desetina ubijenih Srba. Prilikom ekshumacije i identifikacije utvrđeno je da su skoro sve žrtve prethodno mučene i ubijene na veoma svirep način.