Predsjedništvo BiH: Prihvaćen poziv za učešće na Samitu Inicijative Kine i 17 zemalja

23
Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedništvo BiH učestvovaće na Samitu Inicijative Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope, saopšteno je nakon današnje sjednice Predsjedništva održane u Sarajevu.

Predsjedništvo je na sjednici primilo k znanju Agendu za saradnju Inicijative Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope za period 2021-2025. godina.

Članovi Predsjedništva prihvatili su poziv generalnog sekretara UN Antonija Guteresa za učešće na drugoj UN Globalnoj konferenciji o održivom transportu i poziv za učešće na Samitu lidera povodom obilježavanja dvadeset godina od osnivanja UN Globalnog pakta.

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o prihvatanju Ugovora o finansiranju Koridora 5C – centralni dio, između BiH i Evropske investicione banke.

Na današnjoj sjednici odobreno je zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između ministarstava odbrane Albanije, BiH, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije o radu Balkanskih medicinskih snaga.

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Aneksa sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Crne Gore o sprovođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima.

Predsjedništvo BiH pozvaće predsjednika Francuske Emanuela Makrona u zvaničnu posjetu BiH, a prihvaćen je poziv za učešće na godišnjem zasjedanju Kran Montana foruma o Africi i saradnji Jug-Jug, koje će biti održano u Maroku od 18. do 21. marta.

Na današnjoj sjednici, osmoj po redu u ovom sazivu Predsjedništva, ratifikovano je 28 sporazuma, ugovora i amandmana.