Škrbić: Dobra mjera da se đaci vrate u škole, UKC „zapušen“

131
Foto: SRNA

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da djeca do 10 godina nemaju potencijal da se zaraze ili prenose infekciju virusa korona, te da je dobra mjera da se đaci od ponedjeljka vrate u školske klupe.

Škrbić je rekao da se potencijal zaražavanja povećava „kako godine odmiču“, ali da je mnogo manji nego kod odraslih ljudi.

– Ono što može biti problem je širenje infekcije među nastavnicima i tu moramo vidjeti kako škole mogu da pomognu jedne drugima, a ne da ih zatvaramo – rekao je Škrbić u obraćanju na sastanku zvaničnika Srpske sa predstavnicima zdravstvenog sektora, nadležnih institucija i lokalnih zajednica o složenoj i pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u Srpskoj.

On je istakao da djeca do šest godina ne treba da nose zaštitnu masku, te da mališani od šest do 12 godina treba samo ponekad da je nose, dok bi srednjoškolci trebalo da nose masku.

Govoreći o visokoškolskim ustanovama, Škrbić je rekao da su dekani donijeli zaključak da nema prekidanja nastavnog procesa, jer bi se to moglo zloupotrijebiti, te da bi veća šteta bila po studente da ne idu na nastavu.

On je ocijenio da je od početka epidemije u Republici Srpskoj reagovano dobro, te da je Vlada donesenim mjerama umnogome prevenira i mnogo gore posljedice koje su mogle zadesiti čovječanstvo.

– Ponekada i kada imamo takve mjere ne možemo da suzbijemo posljedice na način kako to želimo, jer vidimo da se cijeli svijet bori sa istim problemima – rekao je Škrbić.

On je naveo da je neophodno da se maksimalno uozbilji situacija kada je riječ o načinu transmisije i prenošenja infekcije u zajednici.

– Medicinki radnici su pod velikim pritiskom, te moramo učiniti sve da im pomognemo, da im relaksiramo smjene, umjesto da kritikujemo – rekao je Škrbić.

UKC Srpske je danas „zapušen“

Škrbić je rekao da je Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske danas „zapušen“, te da broj ljudi koji su sada hospitalizovani prevazilazi sve ranije brojke.