Škrbić: Vakcinisano oko 50 odsto građana

87
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da je u Republici Srpskoj vakcinisano oko 50 odsto stanovništva, uzimajući u obzir da je uz 40 odsto građana koji su primili vakcinu u Srpskoj, otprilike oko 10 odsto onih koji su se vakcinisali u drugim zemljama, najviše u Srbiji.

– Odnos vakcinisanih i nevakcinisanih je pola-pola. Ništa bolja situacija nije u Hrvatskoj i Srbiji i to govori o našem ponašanju, mentalitetu i kulturološkim obrascima. Bilo bi bolje da smo ozbiljnije pristupili ovom pitanju – rekao je Škrbić u Jutarnjem programu RTRS-a.

On smatra da je obavezna vakcinacija jedan od načina da se postigne željeni nivo vakcinacije, a samim tim i imunizacije.

Škrbić je naveo da su među teže oboljelim kovid pacijentima uglavnom nevakcinisani, što dovoljno govori o neophodnosti vakcinacije.

Škrbić je podsjetio da ispitivanje kolektivnog imuniteta u Republici Srskoj ulazi u završnu fazu, te da je istraživanje koje provode medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči sa Institutom za javno zdravstvo, do sada pokazalo da 95 odsto građana ima antitijela na kovid 19.

Kada je riječ o upotrebi antibiotika, Škrbić je istakao da građani nipošto ne smiju uzimati ove lijekove samoinicijativno i bez konsultacije sa ljekarima.