Skrnavljenje spomen-ploče u Čelebiću upozorenje Srbima povratnicima

15
Foto: omlivanjska.com

Predsjednik Inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba Federacije BiH (FBiH) Mile Marčeta rekao je Srni da je skrnavljenje spomen-ploče u Čelebiću poruka upozorenja Srbima u Drvaru i Bosanskom Grahovu.

Marčeta podsjeća da je sve počelo precrtavanjem ćiriličnih natpisa za mjesta u Federaciji, pa do uništavanja srpskih spomenika.

– Tražim da nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH, od kantonalnih i federalnih vlasti, reaguju na skrnavljenje ustaškim simbolima spomen-ploče srpskim žrtvama u Čelebiću u Livnu – kaže Marčeta.

On kaže da je ovo Srbima u Drvaru i Bosanskom Grahovu upozorenje.

– Sve ovo je upozorenje i Srbima u Bosanskom Grahovu i Drvaru da ne treba da budu na svojim ognjištima i da im prijeti opasnost. Zašto ćute vlasti? Očekujem oštre kazne – istakao je Marčeta.

On očekuje odgovor vlasti u BiH da li ovakvi događaji narušavaju konstitutivnost tri naroda u BiH.

– Spomenik žrtvama fašističkog terora u Drvaru srušen je za prve izbore poslije rata kao znak da mi Srbi nisu dobro došli u Drvar – naveo je Marčeta i dodao da danas oni koji su srušili spomenik ne spominju da bi trebao biti popravljen.

On je podsjetio kako je bilo biti Srbim krajem devedesetih u Drvaru.

– Godine 1997. kada sam obavljao funkciju načelnika opštine Drvar Hrvatska državna televizija iz Zagreba došla je u Drvar i pitala me kako se osjećam pod šahovnicom i stavljali su me namjerno pod šahovnicu da me tako snimaju – podsjetio je Marčeta.

On kaže da je tada poručio da je tragedija hrvatskog naroda ako je šahovnica zastava straha za Srbe povratnike.

Marčeta je i osudio kažnjavanje Srbina u Odžaku na Badnji dan zbog isticanja srpske zastave, kao i svako drugo omalovažavanje Srba u Federaciji BiH.

U masovnoj grobnici u selu Čelebić nalaze se posmrtni ostaci više od 400 Srba koje su ustaše zaklale, ubile na drugi način ili su ih žive bacale u jamu bezdanku Bikušu.