Šmid: Hitno smanjiti tenzije

9
Foto: SRNA

Generalni sekretar OEBS-a Helga Marija Šmid rekla je da je članovima Predsjedništva BiH tokom odvojenih susreta prenijela da je u BiH hitno potrebno smanjiti tenzije, prekinuti upotrebu retorike podjela i vratiti punu funkcionalnost institucija na nivou BiH.

Ona je navela da su jučerašnji odvojeni sastanci sa tri člana Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom potvrdili da postoji razlika u stavovima po pitanju ključnih izazova i rješenja za njih, saopšteno je iz OEBS-a.

Šmidova je istakla da je apelovala da se politički lideri fokusiraju na sprovođenje reformi, te da se uhvate u koštac sa stvarnim problemima sa kojima se građani suočavaju, kao što su nezaposlenost, korupcija, te potreba za kvalitetnim, inkluzivnim obrazovanjem.

– Aktuelna kriza negativno utiče na ekonomiju i obeshrabruje investicije. Ukupni rezultat prouzrokovan ovim faktorima je kontinuirano iseljavanje građana BiH, a posebno mladih – ocijenila je Šmidova.

Ona je dodala da je sa svim sagovornicima razgovarala i o ključnoj potrebi izborne reforme.

– Konstruktivan angažman je potreban za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje će biti u skladu sa međunarodnim standardima – naglasila je Šmidova i dodala da je Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava zajedno sa Misijom OEBS-a u BiH spremna da ponudi ekspertizu i pomoć u ostvarenju ovog ključnog napora.

Ona je naglasila da će OEBS nastaviti da se fokusira na izgradnju povjerenja, pomirenje i reforme, ali da je krajnja odgovornost za donošenje ispravnih odluka i pravljenje iskoraka u rukama lidera ove zemlje.

Šmidova je navela da će Misija OEBS-a nastaviti da podržava BiH u skladu sa njihovim mandatom koji je, kako kaže, utkan u Dejtonski mirovni sporazum.