Šolaja odgovorila Sabini Ćudić: Ukinite prvo „dvije škole pod jednim krovom“, pa onda pričajte

71
Foto: N1

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šolaja izjavila je Srni da ako poslanik Naše stranke u Parlamentu FBiH Sabina Ćudić već priča o uvođenju obrazovnog sistema u 21. vijek, onda prvo mora u FBiH ukinuti takozvane „dvije škole pod jednim krovom“, kao najbrutalniji oblik segregacije u školstvu.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Ćudićeve koja je pozvala predsjednicu Srpske Željku Cvijanović da „pod hitno“ utiče da se udovolji zahtjevima djece i roditelja iz Liplja i da se umjesto „jezik bošnjačkog naroda“ u matične knjige upiše „bosanski jezik“, te da se škole u Republici Srpskoj moraju uvesti u 21. vijek, Šolaja je odgovorila da bi dotična gospođa morala da pročita i razne ustave u BiH, prvo da bi se ispoštovala konstitutivnost svih naroda u FBiH, a pritom i da bi vidjela ustavnu formulaciju maternjih jezika.

– Nije zgoreg ni da se upozna o činjenici da već 12 godina Vlada Republike Srpske daje besplatne udžbenike, pored svih drugih, i za nacionalnu grupu predmeta i to prema programu nekog od kantona u FBiH, bošnjačkoj djeci u školama u Srpskoj. Kao narodni poslanik ponosna sam što u školama u Republici Srpskoj nema nikakvih podjela i što sva djeca zajedno pohađaju nastavu, jer je to jedino ispravno – poručila je Šolaja.