Šolc traži da Srbija uvede sankcije Rusiji i prizna tzv. Kosovo

10
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Berlin je uputio dva ultimatuma Beogradu. Njemački kancelar Olaf Šolc prvi je evropski zvaničnik koji je javno i decidno rekao da Srbija mora da prizna nezavisnost tzv. Kosova i uvede sankcije Rusiji da bi postala članica Evropske unije.

Gost iz Berlina od Aleksandra Vučića dobio je odgovor: „Ne reagujemo na pritiske, vi radite svoj posao, a mi ćemo svoj“.

Šolc je u prvoj posjeti Srbiji i Zapadnom Balkanu, a na turneji je izostavljena BiH. Ipak se o njenim problemima govorilo u Beogradu.

Vučić i Šolc „u četiri oka“ u Palati „Srbija“. Na stolu nekoliko tema, a glavna poruka bila je da, za Šolca, dvije zemlje koje ne priznaju jedna drugu ne mogu biti dio Evropske unije.

Odgovarajući na novinarska pitanja sa kakvim posljedicama će se Srbija suočiti ukoliko odbije da prizna tzv. Kosovo, Šolc je rekao da za napredak obje strane moraju dati doprinos.

Vučić nije krio iznenađenje prijedlogom o međusobnom priznanju tzv. Kosova i Srbije. Kaže, niko nikada osim Amerikanaca to pitanje nije pominjao i da to ne piše ni u jednom evropskom aktu.

Ipak, kaže da će Srbija hladne glave uvijek biti spremna za dijalog, ali na pritiske nikad neće pristati.

– Mi ne reagujemo na pritisak. Danas smo prvi put čuli da se traži međusobno priznanje, nikad to nisamo čuli. Ako mislite da nam prijetite, nemam ništa protiv. Vi svoj posao, mi svoj. Srbija nikad nije odustala od dijaloga. Vi koliko volite teriorijali integritet Ukrajine, Srbi vole teritorijalni integritet Srbije. Možete da se ljutite koliko hoćete – poručio je Vučić.

– Njemački stav po pitanju Kosova je jasan, a to je da se dođe do napretka. Obje strane moraju dati doprinos – istakao je Šolc.

Njemačka je iskazala punu podršku Miroslavu Lajčaku u vođenju dijaloga Beograda i Prištine.

Osim kosovskog ultimatuma, njemački kancelar ponavlja i onaj koji se odnosi na sankcije Rusiji. Ko god želi da bude dio Unije mora slijediti evropsku politiku i poštovati njena pravila.

– Važno je da radimo na tome da se što veći broj pridruži sankcijama. One su efikasne, mnogo efikacnije nego nakon aneksije Krima. Rusija provocira tamo. Sankcije koje smo uveli neće nestati ni kada predstane rat – rekao je Šolc.

– Govorili smo o sveukupnoj situaciji u svijetu. Šolc je na oštar i decidan način tražio da se uvedu sankcije Rusiji. Ja sam ga upozorio sa tradicionalnim odnosima, energetikom – rekao je Vučić.

Šolc: Izbori u BiH moraju biti održani

Iako je zaobišao Sarajevo, u Beogradu se govorilo i o situaciji u BiH.

Šolc je poručio da se njena budućnost ne može ugrožavati, i da se oktobarski izbori moraju održati.

Balkanska turneja i Berlinski proces

Balkansku turneju Šolc je počeo u Prištini, a nakon Beograda putuje u Solun. Turneju završava posjetom Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji.

U narednom periodu slijedi oživljena inicijativa koju je 2014. godine pokrenula tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel.

Samit Berlinskog procesa najavljen je za jesen. Očekuje se potpisivanje protokola koji garantuju slobodu kretanja.