Sonja Karadžić Jovičević: Karadžićevo zdravstveno stanje nije bolje – nije urađena osnovna dijagnostika

25
Foto: Yves Herman/AP

Sonja Karadžić Jovičević, kćerka prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, rekla je da ni nakon pune tri sedmice zdravstveno stanje njenog oca, koji se nalazi u britanskom zatvoru, nije bolje, te da nije urađena ni osnovna dijagnostika.

– Nisu urađene dijagnostičke procedure, čak ni osnovne, najjednostavnije, pa se ni o adekvatnoj terapiji ne može govoriti – upozorila je Jovićevićeva.

Iako je zatvorski ljekar prije 15 dana konstatovao da su pregled i dijagnostika specijaliste neophodni u što kraćem roku, kaže ona, do toga nije došlo.

Jovićevićeva je rekla da su dobili potvrdu da su nadležni oficiri i uprava zatvora, kao i Rezidualni mehanizam i predsjedavajuća sudija Gati Santana upoznati o situaciji.

– Nedostatak bilo kakve reakcije i pomaka ukazuje da pri jasnom kršenju ljudskih prava, a posebno prava na medicinsku pomoć, više ne može biti riječi o neobaviještenosti i da se radi o apsolutno svjesnom nepostojanju namjere da se uradi bilo šta po tom pitanju – naglasila je Jovičevićeva.

Jovičevićeva je ranije rekla Srni da njen otac trpi užasne bolove jer mu nisu dali neophodne lijekove niti ima ljekarsku pomoć, te da sve ovo smatra pokušajem ubistva.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je još krajem oktobra 2022. godine generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću u kojem traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.