Špirić: Izetbegovićeve poruke mora ozbiljno shvatiti i opozicija u Srpskoj

59
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić ocijenio je danas da u vrijeme globalnog i regionalnog preslagivanja svijeta izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića ne treba shvatati samo kao predizborne poruke, pogotovo one u kojima govori da borba Bošnjaka ima međunarodnu podršku.

Špirić je u izjavi Srni rekao da posebno uznemiruje tvrdnja Izetbegovića da se Bošnjaci moraju boriti za ono za šta su se izborili i za ono što nisu u posljednjem građanskom ratu u BiH.

On je istakao da opozicija u Federaciji BiH ćuti i napominje da SDS i PDP kao da nisu čuli poruke predsjednika SDA.

– Nakon ovih izjava očekujem da se SDS i PDP vrate kući i shvate da su se Srbi u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu borili da se Banjaluka pita, a ne da Sarajevo odlučuje o našoj sudbini. To bi bilo dovoljno da se nadamo boljim vremenima ako zabludjela braća ne budu i dalje slijedila instrukcije iz centara koji, kako reče Bakir Izetbegović, podržavaju viziju i borbu Bošnjaka – rekao je Špirić.

On je pojasnio da ta vizija Izetbegovića podrazumijeva „nezavisno Kosovo“ i funkcionalnu, odnosno muslimansku BiH.

– Na tu viziju Banjaluka mora imati jedinstveni odgovor na koji odavno poziva srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Smije li opozicija biti dio tog odgovora, ostaje da vidimo. Do sada nije smjela – ističe Špirić.

Izetbegović je na skupovima SDA tokom nekoliko proteklih dana davao izjave kako će Bošnjaci morati ponovo braniti vrijednosti za koje su se izborili.