Špirić: Potpisujući Program reformi BiH nije potpisala put u NATO

17
Foto: Klix.ba

BiH potpisujući Program reformi nije potpisala put u NATO, već saradnju sa ovim vojnim savezom, rekao je u emisiji „Otvoreno rečeno“ Radija Srpske, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH i potpredsjednik SNSD-a, Nikola Špirić.

Govorio je i o formiranju vlasti na nivou BiH, kao i o najavljenoj inicijativi da prosječna plata u Srpskoj bude hiljadu KM.

Program reformi ne znači članstvo u NATO. To je očigledno, tvrdi Špirić, navodeći da napadi opozcije nemaju osnova.

– Rečeno je saradnja da, članstvo ne. To znači, kada se izgrade kompatibilne strukture i tada NATO treba da kaže otvorena su vrata, BiH mora da se izjasni – navodi Špirić.

Nije još u potpunosti profunkcionisao Savjet ministara i određeni projekti i dalje su na čekanju. Zbog toga i zbog projekata koji su na čekanju, ističe Špirić, trpe i Srpska i BiH.

– Mislim da je tu postignut sporazum u nacionalnom rasporedu. Suviše dugo, neosnovano, imamo obezglavljene određene institucije – kaže Špirić.

Prosječna plata od hiljadu KM u Republici Srpskoj je izvjesna, uvjerava Špirić, navodeći da je to cilj ove vlasti.

– Za tri do četiri naredne godine, ako ne bude ekonomske krize da nam na raspolaganju bude sedam i po milijardi KM investicija. To bi bilo dovoljno za snažniju stopu ekonomskog rasta, a samim tim i za povećanje penzija i plata – rekao je Špirić.

Govoreći o inicijativi diferencirane stope PDV-a, Špirić je rekao da ima smisla razgovarati o njoj ali bez namjere za povećavanje preko 17 odsto.

On je komentarisao i stanje u Crnoj Gori, navodeći da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti diskriminatorski.

– Crnogorska Vlada hoće da razgovara, ali da srpska zajednica u Crnoj Gori treba da bude oprezna i da ne upadne u zamku, jer se Zakon o slobodi vjeroispovijesti treba staviti van snage – kategoričan je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Nikola Špirić.