Špirić pozvao Srbe da tuže one koji im zabranjuju da praznuju 9. januar

37
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić naglasio je da Srbi zaposleni u zajedničkim institucijama BiH mogu slobodno da praznuju sve praznike u skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske, te pozvao sve kojima se odbije od plate da se pobune i ne dozvole takvu vrstu vanzakonske presije.

Špirić je naveo da svi koji žele da kažnjavaju Srbe koji rade u institucijama BiH a praznuju praznik koji praznuje njihov narod, u situaciji su da mogu biti tuženi.

– Mislim da niko nema pravo izvan zakona da bilo kome zabranjuje da praznuje ili da mu za to naplaćuje penale odbijanjem od plate – rekao je Špirić za ATV i naglasio da Srba zaposleni u zajedničkim institucijama slobodno praznuju sve u skladu sa Zakonom o praznicima, posebno Dan Republike Srpske, sve dok se ne donese zakon o praznicima na nivou BiH.

Špirić je naveo da će svi koji tuže tu nadoknadu dobiti u sudskom postupku.

– Za to imaju uporište u odluci koja je donesena 2008. godine kada sam bio predsjedavajući Savjeta ministara gdje se kaže da će naknada troškova za praznovanje za sve državne praznike biti u skladu sa entitetskim zakonima o praznicima s obzirom da zakon o praznicima na nivou BiH još nije donesen – pojasnio je Špirić.

On je podsjetio da su zakoni o praznicima samo entitetski, jer BiH još nije postigla politički sporazum da dođe zakon o praznovanjima na nivou BiH.

Špirić je naveo da nisu sporne odluke i da se one moraju primjenjivati, već je sporno to što Bošnjaci osporavaju 9. januar kao Dan Republike Srpske, te Srbima zaposlenim u zajedničkim institucijama koji su praznovali taj dan odbijaju od plate.