Špirić: Turkovićeva je ministar SDA, a ne svih u BiH

27
Foto: Klix.ba

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je danas da je Bisera Tursković ministar SDA, a ne svih u BiH i da bi najkorektnije bilo da se povuče ako je dva konstitutivna naroda ne podržavaju kao ministra koji radi u interesu svih.

Špirić je poslije današnje sjednice rekao da je podržana inicijativa da se zatraži od predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije da pokrene inicijativu o razrješenju ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković.

– Najbolje objašnjenje za ovu inicijativu dao je odgovor njenih stranačkih kolega – da je to ministar bez greške i mi se slažemo da je ona radila sve u skladu sa stavovima SDA, ali to je ministar SDA, a ne ministar svih koji žive u BiH – rekao je Špirić.

Prema njegovim riječima, „ovdje što ministri lošije rade, to su stabilniji u vlasti“, i to je, nažalost, BiH.

Špirić je ocijenio da je ova sjednica Doma bila dobra i da je u drugom čitanju usvojen zakon o akcizama koji je usvojen u drugačijem tekstu od onog usvojenog u Predstavničkom domu, te da je iz tih razloga formirana komisija koja će nastojati da sa predstavnicima iz Predstavničkog doma usaglasi tekst.

Na pitanje novinara šta u suštini znači da je ovaj zakonski prijedlog usvojen u domovima u različitim verzijama, Špirić je rekao da je danas predlagano da se raspravlja o usaglašenom tekstu zakonskog prijedloga o PDV-u ali da taj izvještaj Komisije za usaglašavanje teksta Dom naroda nije dobio.

– Ovdje je ono što bi trebalo da bude suština postalo politikantstvo i sve što naopako krene naopako i završi. Kad bitne teme za građane BiH postanu predizborne, a parlament je stvar procedura, prođe više vremena nego što ljudi očekuju – naglasio je Špirić.

On je naveo da bi sve to moglo veoma brzo da se završi ukoliko i Predstavnički dom odredi članove Zajedničke komisije.

Prema njegovim riječima, i ako se usvoje te izmjene o akcizama i PDV-u status građana se neće poboljšati.

O cijenama energenata u BiH, kaže Špirić, treba da se vodi razumna politika.

– Nigdje u svijetu intervencije u poreze nisu riješile socijalna pitanja nego direktne intervencije vlada, a te intervencije rade Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije BiH – naveo je Špirić.

On je napomenuo da su usvojene i izmjene i dopune Zakona o radu zbog potrebe da se u povoljniji položaj dovedu roditelji djece sa posebnim potrebama.

On je dodao da je više desetina hiljada zaposlenih u institucijama vlasti BiH čekalo na usvajanje izmjena Zakona o radu, te pojasnio da je riječ o korekcijama plata do stručnog savjetnika, a odnosi se na sve zaposlene u institucijama vlasti BiH.

On je ocijenio da je u pitanju povećanje koeficijenta za 0,2 odsto, što će imati svoje reperkusije na povećanje njihovih primanja.

Špirić je dodao da je usvojen i usaglašen tekst Zakona o javnim nabavkama o kome se dugo raspravljalo u institucijama vlasti BiH.

Komentarišući da bi Domu naroda trebalo suziti dijapazon pitanja kojima bi se bavio, Špirić je rekao da način odlučivanja nije smetnja da se razgovara i dolazi do dobrih rješenja, ali da je Dejtoin ustavno uredio BiH i kompetencije različitih nivoa vlasti.

Kada se stvari dobro pripreme, kaže on, kočnica ne može biti ni Predstavnički dom, ni Dom naroda.

Špirić je istakao da se opozicija četiri godine ponašala vanustavno i vanzakonski, te da su prijedlozi koje je opozicija predložila vanzakonska rješenja, ali je to teško vraćati u Ustav i zakon, a svi u parlamentu su se zakleli da će poštovati Ustav i zakone i da moraju da rade u skladu sa tim.

– To što se traži da radi BiH, to rade vlade entiteta – naglasio je Špirić.