Spomenik Stefanu Nemanji danas će biti otkriven

25
Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Spomenik rodonačelniku srpske srednjovjekovne države Stefanu Nemanji danas će biti svečano otkriven na Savskom trgu u Beogradu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas svečanom otkrivanju koje je planirano za 20.00 časova, kao i predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Ovaj spomenik izradio je u bronzi čuveni ruski skulptor Aleksandar Rukavišnjikov.

Visok je 23,5 metara iznad i pet metara ispod zemlje i težak oko 80 tona, a postament, osim što ima rasvjetu, predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom.

Montiranje je počelo u avgustu prošle godine, a u ovom poslu učestvovalo je oko deset ruskih majstora pod nadzorom Olega Laskareva, uz domaće majstore.

Foto: Borislav Zdrinja/ZIPA

Posebnu simboliku ima to što Stefan Nemanja u ruci drži mač, umjesto krsta, kako je prvobitno bilo planirano, zato što je srpsku državu stvarao mačem.

Oko žezla spomenika montirani su fragmenti vizantijskog šlema sa čije su unutrašnje strane mozaici koji predstavljaju dijelove iz života Stefana Nemanje.

Plato oko spomenika popločan je kamenim kockama starim više od 100 godina, koje su pronađene tokom radova u neposrednoj blizini Savskog trga.