Srbija i svijet obilježavaju Dan primirja

9
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Danas se u Srbiji i širom svijeta nizom manifestacija od 11 sati obilježava Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, a u znak sjećanja na trenutak kad je primirje stupilo na snagu.

Dan primirja kao državni praznik ustanovljen je u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u francuskom gradu Kompjenu, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11.00 sati, potpisano primirje u Prvom svjetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Državna ceremonija polaganja vijenaca povodom obilježavanja 103. godišnjice Dana primirja, koju organizuje Odbor Vlade Srbije za njegovanje tradicije oslobodilackih ratova sa Ambasadom Srbije u Sjevernoj Makedoniji, biće održana na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju. Ceremoniju će predvoditi državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor.

U Beogradu će Dan primirja biti obilježen polaganjem vijenaca na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svjetskom ratu na Novom groblju. Vijence će na to mjesto položiti predsjednik Skupštine Ivica Dačić, ministarka za rad i predsednica Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Darija Kisić Tepavčević, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zamjenik gradonačelnika Goran Vesić, predstavnici udruženja opredijeljenih za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, diplomatskog kora.

Osim toga, ceremonije povodom Dana primirja u Beogradu će biti održane i na Francuskom vojnom groblju, kod Spomen-kosturnice ruskim vojnicima stradalim u Prvom svjetskom ratu i na groblju Komonvelta.

Dan Primirja će u srpskoj prestonici biti obilježen i izložbom „Dani ramondi, vaskrsavajućih dragulja Balkanskog poluostrva“ koja će u podne biti otvorena u Botaničkoj bašti „Jevremovac“. Na izložbi, koja će biti otvorena do 15. novembra posetioci će na atraktivnim panoima moći da se upoznaju sa biologijom, ekologijom i fiziologijom natalijine ramonde i srpske ramonde, a biće izloženi i živi primerci tih vrsta.

Na Dan primirja čuvar srpskog vojničkog groblja iz Prvog svjetskog rata Zeitinlik iz Soluna Ðorđe Mihailović primiće nagradu „Majka Srbija“ za izuzetan doprinos u oblasti odnosa matičcne drzave i dijaspore, a nagradu će mu danas u Konzulatu u Solunu uručiti ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Dan primirja u Srbiji je državni praznik od 2011. godine, a svečano i na najvišem nivou se obilježava posebno u zemljama pobjednicama Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Rusiji, SAD, Novom Zelandu, i Belgiji. Toga dana Srbija se sa ponosom i pijetetom sjeća na stotine hiljada civila i ratnika, nevino i junački postradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine – 1914. do 1918.

Kao glavni motiv za amblem praznika koristi se cvijet Natalijina ramonda, ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i na planini Nidže na najvišem vrhu Kajmakčalana, a na kojoj je srpska vojska pod komandom vojvode Živojina Mišića vodila žestoke borbe protiv Bugara kako bi stvorila uslove za proboj Solunskog fronta. Simbolika cvijeta je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena – cvijet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a poznat je i kao cvijet feniks, jer čak i kada se potpuno osuši i kad se zalije može da oživi, što ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela poslije Prvog svjetskog rata. U amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cvijeta.

Foto: wikimedia.org

U Srbiji je ovaj dan prvi put zvanično obilježen 2012. godine.

Juče poslije podne počasna jedinica Garde Vojske Srbije sa Savske terase Beogradske tvrđave izvršile su počasnu artiljerijsku paljbu u čast Dana primirja uz najviše vojne počasti, intoniranje državne himne Srbije i podizanje zastave.