Vučić u Ohridu: Dogovor o nekoliko tačaka smo postigli, ništa se ne završava večeras, već počinje, formiranje ZSO prioritet

8
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

U Ohridu je završen sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem. Prethodno održani bilateralni susreti. Postigli smo nekakav dogovor, nekoliko tačaka će postati dio dogovora za obje strane i za Beograd i Prištinu, rekao je Vučić poslije maratonskih razgovora. Ni danas nisam ništa potpisao, istakao je Vučić. Predsjednik će se u nedjelju u 11 sati obratiti građanima.

Vučić se u nedjelju u 11 sati obraća građanima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će se u nedjelju u 11 sati obratiti građanima.

Vučić će predstaviti detalje plana za implementaciju o čemu je danas razgovarano u Ohridu.

Direktan prenos na RTS-u.

Eskobar: SAD će uraditi sve da pomognu

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar čestitao je učesnicima u razgovorima na konstruktivnosti.

Rekao je da je postignut težak ali neophodan dogovor i da to otvara vrata evropskim integracijama.

– Cijenim trud koje su ostvarile naše evropske kolege, SAD će uraditi sve i ekonomski i politički da pomognu – rekao je Eskobar.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Kurti: Želio sam da potpišem sporazum i aneks u Ohridu

Aljbin Kurti izjavio je da je došao u Ohrid sa namjerom da potpiše osnovni sporazum i aneks o implementaciji, ali da je druga strana, „kao i 27. februara, to odbila“.

On je dodao da je sada na Evropskoj uniji da „učini status aneksa obavezujućim i pravosnažnim“.

Na pitanje da li je bilo riječi o izborima na sjeveru KiM i povrtaku Srba u institucije, Kurti je rekao da o tome nisu razgovarali.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Visoki predstavnik EU: Obje strane složile su se da bez odlaganja sprovedu sve tačke sporazuma

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žosep Borelj rekao je novinarima da su se obje strane poslije jako teških razgovora saglasile o aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

U okviru aneksa obje strane su se složile da sprovedu sve tačke sprazuma i bez odlaganja, navodi Borelj.

Borelj je naveo da je danas bio cilj da se postigne dogovor o tome kako sprovesti sporazum sa prošlog sastanka u Briselu 27. februara.

– Danas je na stolu bilo kako će biti sproveden, šta i do kada treba uraditi, ko i na koji način. Poslije 12 sati razgovora imamo sporazum koji treba da sprvedemo, saglasili su se o aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. U okviru aneksa obje strane su se složile da sprovedu sve tačke sprazuma i bez odlaganja, Pregovori su bili jako teški, sastajali smo se u različitim formatima – naglasio je Borelj.

Prema njegovim riječima, radi realizacije člana 7, Priština se obavezala da „odmah krene u proces uspostavljanja garancija i odgovarajućeg nivoa samouprave za Srbe na KiM“.

Istakao je i da su se obje strane složile i o deklaraciji o nestalima, koje je, kako je rekao, hitno pitanje.

– Strane se nisu složile o detaljnijem predlogu. Priština nije bila fleksibilna, a Beograd je izjavio da neće potpisati, pa smo dali nekoliko kreativnih prijedloga što se tiče potpisivanja – naveo je Borelj.

– Aneks i sporazum se smatraju prihvaćenim, a tekst će biti objavljen u saopštenju Službe za spoljne poslove EU – rekao je šef diplomatije EU.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Borelj: Priština se obavezala da krene u proces uspostavljanja odgovarjućeg novoa samouprave za Srbe

Evropski komesar za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da se Priština obavezala da odmah krene u proces uspostavljanja garancija i odgovarajućeg nivoa samouprave za Srbe na KiM.

Vučić: Moramo da formiramo zajednički monitoring

Na pitanje da li ima rokova, Vučić je rekao da „imamo da formiramo zajednički monitoring, komisiju kojom će da predsjedava EU u roku od 30 dana, odmah da se krene u formiranje ZSO“.

Takođe, kako kaže, potrebno je da napravimo deklaraciju o nestalim osobama. Prema njegovim riječima, donatorska konferencija za pet mjeseci.

– U ovom dijelu nemamo mnogo obaveza, neću nikog da obmanjujem, kad se budemo naredni put sastajali, onda ćemo da pričamo o našim obavezama. Ovo je težak proces, važno mi je da sam rekao koje su naše crvene linije – kaže Vučić.

Vučić: Imam zrno zadovoljstva

Predsjednik Srbije naveo je kako može reći da ima „zrno zadovoljstva“.

– Uprkos brojnim nesglasanjima, imali smo pristojan i konstruktivan razgovor – rekao je Vučić novinarima u Ohridu.

– Na putu smo koji je dugačak i koji večeras tek počinje – naveo je Vučić.

Vučić: Sutra ću građanima predstaviti svaku tačku

Predsjednik Aleksandar Vučić je rekao da će sutra građanima Srbije predstaviti svaku tačku i objasniti sve ono što se zbivalo u Ohridu.

– Od ponedjeljka počeću da primam predstavnike poslaničkih grupa. U mjesecima pred nama je ozbiljan posao – kaže Vučić.

Vučić: Prioritetna obaveza formiranje ZSO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je poslije maratonskih razgovora da je danas bio dan gdje je trebalo da se dogovori implementacioni plan, nekav dogovor smo postigli.

– Ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili postaće dio pregovaračkog okvira za obje strane i za Beograd i za Prištinu – rekao je Vučić.

– Važno je da je ključna tačka da će Evropski savjet procijenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana koji će biti vjerovatno proširen. U implemetacionom planu stoji da smo primili k znanju činjenicu da će EU to staviti kao dio pregovaračkog procesa – rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da se ništa nije završilo večeras već da, kako je rekao, tek počinje.

– Veliki je značaj što je kao prioritetana obaveza formiranje ZSO u skladu sa prethodnim sporazumima u okviru dijaloga – kaže Vučić.

– Nisam ni danas ništa potpisao, stavio sam do znanja šta su crvene linije, ali je napravljen pomak u konstruktivnoj atmosferi – kaže Vučić.

Završeni razgovori u Ohridu

Poslije gotovo 12 sati završeni su razgovori u Ohridu.

Portparol EU Peter Stano potvrdio je na svom Tviter nalogu da su sastanci završeni i da će se visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj kratko obratiti novinarima.