Srpski zvaničnici čestitali Hanuku

16
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dodik: Praznik svjetlosti da bude podsticaj svim ljudima da čuvaju vjeru i tradiciju

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim Jevrejima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH veliki praznik – Hanuku, sa željom da se paljenjem svijeća svi podsjete na veliko djelo i vrlinu očuvanja svoje vjere i tradicije.

Srpski član Predsjedništva naglasio je da ovaj praznik svjetlosti treba da bude podsticaj svim ljudima da čuvaju vjeru i tradiciju, da pomažu jedni drugima i da iskažu ljubav jer je to put ka boljoj i svjetlijoj budućnosti, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva.

– Želim vam da ovaj praznik slobode, pobjede i svjetlosti provedete u duhovnom miru i radosti, dobrom zdravlju i porodičnoj sreći – poručio je Dodik u čestitki.

Cvijanović: Praznične dane provedite u miru, sreći i blagostanju

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je Hanuku Jevrejima i jevrejskim opštinama u Srpskoj i BiH, sa željom da poruka nade koju nosi ovaj veliki jevrejski praznik bude usmjerena na neprolazne ljudske vrijednosti, toleranciju, međusobnu ljubav i poštovanje.

– Upućujem vam iskrene i srdačne čestitke povodom velikog jevrejskog praznika slobode i svjetlosti – Hanuke. Želim vam da praznične dane provedete u miru, sreći i blagostanju – navodi se u čestitki.

Cvijanovićeva je poželjela da Hanuka bude radosna, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Višković: Hanuku proslaviti u zdravlju i blagostanju

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je veliki jevrejski praznik Hanuku Jevrejima u Republici Srpskoj i BiH, sa željom da je proslave u zdravlju i blagostanju.

– Najljepše čestitke povodom Hanuke upućujem vam svoje i u ime Vlade Republike Srpske sa željom da ovaj praznik proslavite u krugu porodice i prijatelja. Neka nam ovaj praznik slobode i svjetlosti bude putokaz u izgradnji bolje i svjetlije budućnosti – navodi se u čestitki.

Tegeltija: Praznik svjetlosti proslaviti u miru, dobrom raspoloženju i zdravlju

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija čestitao je praznik svjetlosti Hanuku predsjedniku Jevrejske zajednice u BiH Jakobu Finciju, jevrejskim opštinama i svim Jevrejima u BiH.

– U ime Savjeta ministara i svoje lično ime, Vama, jevrejskim opštinama i svim Jevrejima u BiH upućujem iskrene čestitke povodom Hanuke, sa željom da ovaj praznik svjetlosti i posvećenja proslavite sa svojim bližnjima, u miru, dobrom raspoloženju i zdravlju”, navodi se u Tegeltinoj čestitki.

Tegeltija je izrazio uvjerenje da će Jevrejska zajednica nastaviti da doprinosi širenju duha tolerancije i međusobnog poštovanja u BiH.


Hanuka je jevrejski praznik svjetlosti. Obilježava se šrom svijeta u hramovima u kućama službama, okupljanjem porodica i paljenjem svijeća na posebnom svjećnjaku poznatom kao menora ili hanukija.

Hanuka se slavi u znak sjećanja na trogodišnji rat i oslobođenje Jerusalima 165. godine prije nove ere. Taj događaj u judaizmu se smatra čudom, budući da su nakon razaranja Hrama svijeće gorjele osam puta duže, nego što je to bilo moguće.