Stanivuković iznio gomilu laži i besmislica

46
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske saopštilo je danas da je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković iznio gomilu laži i besmislica o građevinskoj dozvoli za rejonsku kotlovnicu u banjalučkom naselju Starčevica, te navelo da je to plod Stanivukovićevog neznanja, nepoznavanja zakona i procedura i neobjašnjive potrebe da od svega napravi performans.

– Radi objektivnog i istinitog informisanja javnosti, koju Stanivuković bezočno laže i truje neistinama i obmanama, i radi čuvanja integriteta institucije i zaposlenih u njoj, Ministarstvo za prostorno uređenje dužno je da demantuje jučerašnje njegove navode o navodno nelegalno izdatoj građevinskoj dozvoli za rejonsku kotlovnicu, koja je, kako tvrdi, izgrađena na privatnom zemljištu i zbog čega, navodno, grad treba da isplati milionsku štetu, jer je tako odlučio Okružni sud – navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo za prostorno uređenje je 2014. godine investitorima gradu Banjaluka i „Toplani“ izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju rejonske kotlovnice što je prva faza izgradnje društvenog centra na Starčevici, a na osnovu dokaza o riješenim imovinsko-pravnim odnosima, koju je grad kao investitor na zakonom propisan način dokumentovao, dostavivši zemljišno-knjižne izvatke, posjedovne listove i kopiju katastarskog plana, te notarski ovjeren ugovor o zasnivanju stvarne službenosti u svrhu izgradnje društvenog centra na Starčevici.

S obzirom na to da se radilo o zvaničnim dokumentima, izdatim od nadležnog organa, Ministarstvo je 2014. godine izdalo građevinsku, a 2015. godine i upotrebnu dozvolu.

– Konstrukcije koje je juče Stanivuković iznio su pretjerane i za komšijske svađe, a kada ih izgovori lice koje, nažalost, obavlja veoma visoku funkciju, onda predstavljaju klasičnu manipulaciju i obmanjivanje javnosti – ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju rade vrsni inženjeri i pravnici, sa dugogodišnjim radnim iskustvom u javnoj upravi, koji rješenja donose na osnovu zakona.

– Ukoliko trenutni gradonačelnik Banjaluke vrši pritisak da njegovi saradnici donose rješenja koja su nezakonita i „kako njemu klikne“, neka takav način rada ne imputira drugima. Umjesto što beskrupulozno laže i optužuje sve i svakog bez ikakvih dokaza, Stanivuković treba da objasni javnosti zašto je, kao samoproglašeni borac za pravnu državu, bez građevinske dozvole izdate od nadležnog organa i suprotno regulacionom planu, započeo gradnju u Parku Mladen Stojanović, koji je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH definisan kao zaštitna zona nacionalnog spomenika – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo zahtijeva da republička građevinska inspekcija izvrši inspekcijski nadzor na svim gradilištima gdje se grad Banjaluka pojavljuje kao investitor i utvrdi da li postoje dozvole, da li su usaglašene sa prostorno-planskim dokumentima i da li ih je izdao nadležni organ.

– Na osnovu nelegalno iskopane rupe u Parku Mladen Stojanović, koja je tek na zahtjev Ministarstva propisno ograđena, imamo puno pravo da sumnjamo da se ne radi po zakonu nego kako gradonačelniku Stanivukoviću klikne – poručuju iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.