Stevandić: Centralna banka BiH ne služi potrebama građana

8
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Predsjednik Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije u Srpskoj Nenad Stevandić uputio je danas otvoreno pismo Centralnoj banci BiH.

Pismo dr Nenada Stevandića:

Centralna banka BiH je javno saopštila da ima 2,8 milijardi konvertibilnih maraka viška novca iznad obavezne rezerve, izvan i iznad 2,7 milijardi konvertibilnih maraka koje su takođe na računu Centralne banke BiH i predstavljaju obaveznu rezervu.

Privreda u BiH grca u problemima, a bankrot se nameće mnogim preduzećima i malim i samostalnim privrednicima kao jedina opcija. Radnici masovno ostaju bez posla a broj gladnih se povećava na dnevnoj osnovi.

Srbija koja ima oko 13,5 milijardi evra deviznih rezervi, svakom punoljetnom stanovniku će uplatiti 100 evra ili preko 500 miliona evra. Za socijalna davanja Srbija će dati još 700 miliona evra za stanovništvo i oko 1 milijardu evra za hitna postupanja oko medicinskog i svakog drugog snabdijevanja i zbrinjavanja. I još pravi paket od 5 milijardi evra za privredu radi očuvanja radnih mjesta i proizvodnje.

Dakle, to je 7,2 milijarde evra koje Srbija aktivira i još pored toga pomaže ostale, pogotovu nas. I to je više od pola njihovih deviznih rezervi.

A vi, gospodo iz Centralne banke BiH, koji, da izvinete, parazitirate već 20 godina i dalje ste spremni da umjesto potrebama svoga naroda, služite samo MMF-u a da savjete i poruke legitimno izabranih predstavnika naroda, ali i samog naroda na rubu očaja, ignorišete. Time ste se upisali na listu mogućih saučesnika za svako zlo koje eskalira i za sve smrti od korone ili njenih posljedica, jer u borbi svih institucija i građana Republike Srpske, Federacije BiH i Distrikta Brčko, dakle svih u BiH, vi očigledno ne učestvujete.

Amerika, gornji dom Kongresa je odobrio pomoć – čitaj štampanje 2 000 milijardi dolara, a EU preko svoje Centralne banke 750 milijardi evra.

A vama je, gospodo, izgleda pokriće to što vam MMF ne da saglasnost, iako ta saglasnost suštinski nije potrebna, da u državi rasporedite višak, ponavljam VIŠAK od 2,8 milijardi evra koji vam je slobodan na računu i tako spasite, dok još ima vremena i mogućnosti, vlastiti narod i privredu. Predstavnici MMF-a koje vi za razliku od svoga naroda i institucija uvažavate, smatraju da, citiram:

„Ukoliko se kompromituje aranžman valutnog odbora, MMF neće pružiti finansijsku pomoć BiH u okviru instrumenta za brzo finansiranje.“

To je u ime MMF izjavio Endrju Džuel, rezidentni predstavnik MMF u BiH. Endrju Džuel je takođe izjavio da razmatraju da u drugoj polovini aprila ponude aranžman od 165 miliona evra da „pomognu vlastima da povećaju potrošnju za zdravstvo i finansiraju mjere za stabilizaciju ekonomije“.

Dakle, da budemo kristalno jasni.

MMF nam bez pravne mogućnosti da blokira, prijeti i ucjenjuje nas da ne smijemo upotrijebiti višak svojih 2,8 milijardi maraka da spasavamo zdravlje i privredu, znači fizički i ekonomski opstanak naroda, ali će razmotriti da nam da kredit od 325 miliona konvertibilnih maraka. Ovo je, nažalost, tačno i apsurdno. I potpuno drugačije nego u Americi i EU kojoj težimo a koja je prethodnih mjeseci pokazala sav paradoks u odnosu na proklamovane vrijedosti koje su nam i bile podsticaj za evropski put.

Svi mi u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, svim kantonima i Brčko Distriktu do sada smo uspjeli da obuzdavamo pandemiju na našem prostoru gotovo isključivo zbog vlastite sposobnosti da se mobilišemo na bazi solidarnosti, humanizma i organizovanosti isntitucija i svakog građanina. I takvi od EU isntitucija tretirani, na početku pandemije, kao građani drugog reda smo uspjeli da držimo pandemiju na najmanjem mogućem procentu širenja u odnosu na okolne zemlje i region, a bogami i najbogatije zemlje svijeta. To će po prestanku ovog zla, nažalost, plaćati naši građani i privreda, podnoseći teške i nesagledive posljedice.

Jasno je da nam se nude mrvice za puko preživljavanje da bismo doživjeli potpuni ekonomski slom i bili lak plijen za buduće porobljavanje i preuzimanje svih naših prirodnih bogatstava, resursa i privrednih subjekata.

Prinuđen sam da se na ovaj način obratim vama i javnosti, ali i da na temelju svega navedenog pozovem sve poslanike, članove Savjeta ministara Vlade Republike Srpske i Vlade FBiH da što prije u zakonodavnoj proceduri učinimo potrebne korake da bi raspolagali i usmjeravali vlastita sredstva u interesu spasavanja svoga naroda, njegove privrede i resursa. Dakle, moramo vam staviti do znanja da nam je važniji vlastiti opstanak od bilo čijih malih pojedinačnih ili velikih interesa međunarodnih bordova kapitala, uprkos nastojanju MMF-a i njegovih izvršioca da se ponašamo upravo obrnuto.

Gospodo, nismo glupi!