Stevandić: Evroparlamentarci da uvaže činjenicu da Šmit nema legitimitet

7
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Kristijan Šmit dobio je kritike evroparlamentaraca na nedavnom saslušanju u Briselu, prvenstveno zato što se ne snalazi u svojoj ulozi, ocijenio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, uz napomenu da Šmit bez imenovanja u Savjetu bezbjednosti UN i ne može biti visoki predstavnik.

Stevandić je istakao da je čudno i to što evroparlamentarci ignorišu činjenicu da Šmit nije prošao proceduru imenovanja.

– Vidim da su se razočarali i ovi u Federaciji BiH, koji su ga prihvatili. Moguće je da se i oni vrlo brzo pozovu na pitanje njegovog legitmititeta u Savjetu bezbjednosti – rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da u Banjaluci postoji kancelarija OHR-a kojom rukovodi Laslo Markus, ali da je riječ o ranije formiranoj instituciji koja nema veze sa imenovanjem Šmita.

– Imenovanje Lasla Markusa ne zahtijeva imenovanje Savjeta bezbjednosti. Ljudi koji se sa njim sastaju ne krše odluke Narodne skupštine, ali to ne daje legitmitet Kristijanu Šmitu – rekao je Stevandić koji je lider lider Ujedinjene Srpske.

Stevandić kaže da bi, ako bi stigao zahtjev za obraćanje Šmita u Narodnoj skupštini, bio razmotren u skladu sa procedurom, ali vjerovatno ne i odobren.

Govoreći o situaciji u stranci, predsjednik Ujedinjene Srpske je naveo da je pokrenuta procedura unutarstranačkih izbora i za februar najavio sjednicu Glavnog odbora stranke.

– Predsjedništvo Ujedinjene Srpske na današnjoj sjednici je zaključilo da je potrebno uraditi analizu poslovanja javnih preduzeća u Republici Srpskoj i njihovog bilansa, što treba da bude osnovno mjerilo za ocjenu rada – naveo je Stevandić.

On je istakao da Ujedinjena Srpska podržava napore predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i državnih institucija na očuvanju mira i zaštiti naroda, ali i statusa Kosmeta prema Rezoluciji UN 1244.

Iz Ujedinjene Srpske su ocijenili da su mlake ili nikakve osude ugrožavanja života Srba i najnovijeg pokušaja ubistva na Kosovu i Metohiji signal da se vatre sukoba sponzorišu sa Zapada i da se Srbija provocira i tjera na odbranu života svojih građana i vlastitog dostojanstva.

Predsjedništvo Ujedinjene Srpske podržalo je kandidata SNSD-a Lazara Prodanovića za načelnika opštine Bratunac na prijevremenim izborima koji će biti održani 5. februara.

Član Predsjedništva Ujedinjene Srpske Branislav Trišić istakao je da to rade u punom kapacitetu i svim snagama.

– U petak, 3. februara, imamo veliku tribinu podrške – Trišić koji je vršilac dužnosti načelnika opštine Bratunac.

Prijevremeni lokalni izbori za načelnika Bratunca biće održani 5. februara, nakon što je dosadašnji načelnik Srđan Rankić opozvan na referendumu.