Stevandić: Nećemo dozvoliti da se izborna volja mijenja odlukama CIK-a i Šmita

6
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je opozicija nedolaskom na današnji sastanak lidera političkih partija željela da stvori sliku podijeljenog društva i sukoba unutar Republike Srpske i da je potpuno jasno čije interese zastupa, te istakao da će vladajuća koalicija odgovoriti na takvu politiku.

Nakon sastanka lidera političkih partija sa sjedištem u Srpskoj koje imaju poslanike u parlamentu i odbornike u skupštinama gradova, Stevandić je rekao da je opozicija od početka radila sa Kristijanom Šmitom i želi da koristi resurse Centralne izborne komisije (CIK) BiH kako bi mijenjala volju naroda i pokušavala da ospori rezultate onih koji imaju podršku naroda.

Stevandić je rekao da će sutra biti održan sastanak stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj na kojem će biti donesena odluka o izborima.

– Naša namjera je bila da se izbori odlože dok na snagu na stupi Izborni zakon Republike Srpske – rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, opozicija je radi korištenja tih resursa napravila čitavu ujdurmu.

– Danas se nisu odazvali i pet minuta nakon što su pozvani, kao po komandi su svi rekli da se neće odazvati upućujući čak i uvredljive kvalifikacije – rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

Stevandić je naveo da je potpuno jasno da je to bila velika zamka jer su željeli da stvore sliku podijeljenog društva i sukoba unutar Republike Srpske, jer bi tad u principu imali dva pravna modela za provođenje izbora.

– Smatramo da smo mi ti na kojima počiva narodna volja, a oni ti na kojima počiva volja Šmita i nekoliko ambasada. Potpuno je jasno čije interese oni zastupaju i mi ne možemo da budemo bez odgovora na takvu politiku – rekao je Stevandić, navodeći da će to biti tema sutrašnjeg sastanka koalicije.

On je istakao da treba sagledati za koliko bi mogli da se odgode izbori i da procijene koliku štetu bi mogla da nanese opozicija izlaskom na ove izbore.

– Na nama je odgovornost da sačuvamo Republiku Srpsku od sukoba i da ne dozvolimo da se izborna volja mijenja odlukama CIK-a i Kristijana Šmita – rekao je Stevandić.