Stevandić: Republika Srpska se ne plaši stranih ambasada i OHR-a, ostaje da vidimo plaši li se „trojka“

8
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da je zadovoljan dogovorom stranaka koje čine koaliciju na nivou BiH. On je poručio da je srpska strana pokazala da se ne plaši stranih ambasada i OHR-a, a da je sada red da to pokaže i „trojka“.

– Sastanak je bio bolji nego što sam lično očekivao, jer prošli sastanci nisu davali utisak da zajedno nađemo rješenja.Budući da smo sve o svemu dogovorili, o izborima, cenzusu, listama, o vlasništvu partije nad mandatom, operativnim stvarima i na kraju i o izbornom zakonu i modernim tehnologijama koje će biti uključene u njegovu implementaciju. Dogovarali smo se i o Ustavnom sudu, odnosno da domaći dogovor ima prednost nad stranim dogovorima. Držim se i dalje toga što je dogovoreno, ali vidim da postoje pokušaji da to bude na neki način opozvano ili da se promijeni ili da se učesnici dogovora odreknu dogovorenog – kaže Stevandić.

Stevandić poručuje da se može uzeti čitav jedan blok od DF-a, SDA i nekih malih ekstremističkih stranaka koje traže kanal uticaja preko stranih ambasada da bi zadržali krizno vrijeme u kome se SDA najbolje snalazi.

– Mi iz Srpske smo učinili najbolje što smo mogli. Ne plašimo se ni stranih ambasada, ni OHR-a, ni opozicije. Ostaje da vidimo koliko se „trojka“ plaši stranih ambasada i OHR-a. Ukoliko se ni oni ne plaše, izaći ćemo iz krize, imaćemo privredni razvoj, povratak stanovništva i mir u BiH. Ako oni pokleknu i uđe se u varijantu da se odriču dogovora sa nama iz Srpske, onda nijedan dogovor neće da važi. To Srpskoj daje odriješene ruke, ali sa druge strane neće mimoići veliku krizu u BiH – rekao je Stevandić.

Stevandić kaže da je srpska strana bila korektna – da se dogovori šta se može, a da tamo gdje postoji problem ta pitanja ostaju otvorena.

Govoreći o mogućim blokadama od strane DF-a, Stevandić poručuje da je to djelimično moguće, ali da se oni tako definišu kao ljudi koji žele haos.

– Ne znam koliko dugo to mogu da izdrže jer su se politički delegitimisali. To je možda način da se vrate u političku orbitu jer se oni u haosu snalaze bolje od „trojke“. Trojka još nema ta iskustva – poručio je Stevandić.