Stevanović: Niko nema pravo da koristi djecu radi političkih poena

18
Foto: Zoran Stevanović/Facebook

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović smatra da niko nema pravo da koristi djecu i njihovo obrazovanje kako bi prikupljao političke poene, jer bojkotom nastave najviše gube djeca.

Stevanović je, nakon razgovara sa roditeljima Bošnjacima čija su djeca u područnoj školi u zvorničkom naselju Liplje novu školsku godinu započela bojkotom zbog naziva jezika koji uče u školi, naglasio da se u ovim školama već izučava nacionalna grupa predmeta.

– Prošle godine sam isto ovo rekao roditeljima Bošnjacima koje neko, očigledno, koristi u predizbornoj kampanji koja je uveliko počela – rekao je Stevanović novinarima.

On je pojasnio da nadležnost u ovoj oblasti nije ni na školi, ni na lokalnoj samoupravi, nego na Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i drugim republičkim organima.

Sastanku su, osim Stevanovića, prisustvovali predstavnici Misije OEBS-a u BiH, roditelji čija djeca bojkotuju nastavu, predsjednik Skupštine grada Zvornika Mersad Mehmedović i Goran Ivanović, direktor Osnovne škole „Sveti Sava“, u čijem je sastavu područna škola u Liplju.

Ivanović je juče izjavio da su ga učiteljice obavijestile da u područnoj školi Liplje nije počela nastava na vrijeme zbog zahtjeva roditelja bošnjačke djece da se u obrazovni sistem uvede „bosanski jezik“.

On je dodao da nije nadležan da donosi odluke te vrste u toj oblasti, ali da će o svim detaljima obavijestiti resorno ministarstvo.

Podsjećajući da područnu školu u Liplju pohađa ukupno 15 učenika do četvrtog razreda, Ivanović je rekao da u drugim područnim školama koje pohađaju bošnjačka djeca nemaju taj problem.