Stoilković: Praznik dogodine slaviti na Kajmakčalanu

30
Foto: ekspres.net

Predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji Ivan Stoilković najavio je da će predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku predložiti da naredne godine na Kajmakčalanu bude obilježen 15. septembar – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Stoilković, jedini srpski posalnik u Sobranju, naglasio je da će pismo sa prijedlogom uputiti uz saglasnost sa vodećim srpskim udruženjima i asocijacijama, pošto se novi praznik vezuje za događaj na teritoriji današnje Sjeverene Makedonije.

– Predložiću da proslava bude na Kajmakčalanu, čime će obilježavanje praznika biti smješteno u svesrpske okvire, a sve to zajedno će biti od direktne koristi za dalji opstanak srpskog naroda u Sjevernoj Makedoniji. Živio 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave! – poručio je Stoilković na svom Fejsbuk profilu.

On je naveo da je srpski književnik i novinar Stanislav Krakov, posmatrajući kako 12 monaha manastira Studenica početkom novembra 1915. godine nose u izgnanstvo kovčeg prvog srpskog vladara Stefana Prvovjenčanog, to opisao samo jednom rečenicom: „Istorija je napustila Srbiju“.

– Ko je mogao sanjati da će Stanislav Krakov, a nad njim prognani srpski narod biti učesnik i svjedok događaja koji se mogu opisati i u jednoj rečenici, ali ovaj put „istorija se vraćala u Srbiju“. Tamo na kapiji slobode, povratak je počeo. Samo se na taj način mogu razumjeti njegove riječi: „Krećemo napred! Nema zaustavljanja. Vraćamo se kućama i uništavamo svakoga ko se stavi pred nas!“ – napisao je Stoilković.

Srbija i Republika Srpska juče su prvi put obilježile zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u znak sjećanja na 15. septembar 1918. godine kada je probijen Solunski front, što je bila prekretnica u Prvom svjetskom ratu.