Stoltenberg: Kina pojačava prisustvo od Arktika do zapadnog Balkana

7
Foto: Bloomberg

Kina nije neprijatelj NATO-a, ali ubrzava vojno modernizovanje i pojačava svoje prisustvo od Arktika do zapadnog Balkana, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je tokom konferencije za novinare u Briselu istakao da Kina povećava prisustvo u svemiru i kibernetičkom prostoru i da želi da kontroliše ključnu infrastrukturu NATO saveznika.

Stoltenberg je najavio da će ministri spoljnih poslova članica NATO-a tokom sastanka u Bukureštu 29. i 30. novembra razgovarati o načinima suočavanja sa izazovima koje Kina predstavlja za Alijansu.

– Ministri spoljnih poslova NATO-a razgovaraće i o načinima jačanja naše rastegljivosti i izazova koje predstavlja Peking. Kina nije neprijatelj Alijanse, ali ubrzava vojno modernizovanje, pojačava svoje prisustvo od Arktika do zapadnog Balkana, kao i u svemiru i kibernetičkom prostoru i želi da kontroliše ključnu infrastrukturu NATO saveznika – istakao je Stoltenberg.

Stoltenberg je u ponedjeljak, 21. novembra, upozorio da Kina želi da ojača kontrolu nad ključnom infrastrukturom, lancima isporuke i ključnim industrijskim sektorima zapadnih zemalja.