Stoltenberg: Usaglašene odbrambene mjere protiv Rusije

17
Foto: NATO

Ministri odbrane članica NATO-a saglasili su se u vezi sa preduzimanjem „odbrambenih mjera“ protiv navodnog kršenja Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) koje čini Rusija, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je drugog dana sastanka ministara odbrane članica Alijanse u Briselu rekao da je NATO „ujedinjen protiv ruskog kršenja Sporazuma“.

Stoltenberg je naglasio da NATO nema namjeru da „kopira Rusiju“ razmještanjem kopnenih projektila u Evropi jer bi nova trka u naoružanju bila opasna i skupa, javila je Anadolija.

Predsjednik SAD Donald Tramp saopštio je u oktobru 2018. godine da će SAD istupiti iz Sporazuma, koji je potpisan 1987. godine, a predsjednik Rusije Vladimir Putin je 3. jula 2019. godine potpisao zakon kojim se suspenduju obaveze Moskve u okviru istog akta.

Stoltenberg je istakao da Alijansa želi da razvija samo konvencionalne kapacitete i odbrambene sisteme u vazduhu, kao i da uspostavi efikasan režim kontrole naoružanja.

Zvaničnici su razgovarali i o privrženosti saveznika poštenoj podjeli finansijskog tereta kada se radi o trošenju na vojsku.

– Vidjeli smo povećanje trošenja na vojsku bez presedana. Do 2024. godine biće potrošeno 400 milijardi dolara – dodao je Stoltenberg.