Tegeltija: Strane sudije i visoki predstavnik ograničavaju suverenitet

16
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija ocijenio je da strane sudije u Ustavnom sudu BiH nisu srećno rješenje jer oni, kao i visoki predstavnik ograničavaju suverenitet BiH.

– To nije samo moj stav, već i više sudija Ustavnog suda, među kojima je Mirsad Ćeman. To je pravna činjenica za koju niko ko se imalo razumije u pravo ne može da tvrdi drugačije – rekao je Tegeltija novinarima.

On je istakao da BiH, ukoliko zaista želi da bude suverena, mora da ima domaće institucije koje odlučuju o svim životnim pitanjima.

Istakavši da ne komentariše odluke političkih stranaka i političke izjave, Tegeltija je dodao da će naknadno iznijeti svoj stav povodom najnovije odluke najviših zvaničnika Republike Srpske da njeni predstavnici u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

– Ukoliko nadležne institucije Republike Srpske donesu odluku zvaničnih organa, tada ću imati svoj stav. VSTS je institucija koja je nastala prenosom nadležnosti i u njemu su predstavnici iz Republike Srpske koji je predstavljaju, te Podvijeće Srpske koje ima obavezu prema Republici Srpskoj – rekao je Tegeltija.

Navodeći da predstavnici Republike Srpske u VSTS-u, među kojima je on, ne mogu ignorisati stavove Srpske o tome, Tegeltija je rekao da ne može ni prejudicirati kakve će odluke biti u pogledu VSTS-a.