Sud BiH dostavio skraćeni snimak ročišta: Isjekli dio kada se obraća Dodik i njegova odbrana

13
Foto: SRNA

Sud BiH objavio je video-snimak današnjeg ročišta predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je u montiranoj i kratkoj verziji dostavljen medijima.

U nešto manje od 15 minuta video-snimka, vidi se sami početak suđenja, na kojem se predstavlja novi sudija Sena Uzunović, te objašnjava razloge odsustva sudije Mirsada Strike.

Zatim je izostavljen dio kada se obraća Milorad Dodik i njegova odbrana, koji su problematizovali njeno prisustvo i način čitanja optužnice, a pušten je skraćeni dio kada tužiteljke Gordana Bosiljčić i Nives Kanevčev čitaju i objašnjavaju optužnicu.

Takođe je prije čitanja optužnice došlo i do spuštanja zavjese publici, ali ni taj dio nije prikazan.

Odbrana Milorada Dodika imala je primjedbe na čitanje optužnice kazavši da to nije urađeno po zakonu, nakon što je sudski postupak razdvojen od Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske. Međutim, ni taj dio javnost neće moći vidjeti s obzirom na to da ga Sud BiH nije dostavio medijima.

Nakon što je sudija Sena Uzunović ušla u sudnicu i krenula da se obraća prisutnima, Milorad Dodik je prekinuo i rekao: „Tražim objašnjenje. Ko ste vi?“.