Sud BiH Savčiću zabranio obavljanje funkcije

43
Foto: Milomir Savčić

Advokat generala Milomira Savčića, Miodrag Stojanović potvrdio je za Glas Srpske da ga je Savčić obavijestio da mu je Sud BiH zabranio obavljanje funkcije predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske.

Stojanović je ranije rekao Glasu Srpske da su ga iz Suda BiH obavijestili da kontaktira sa Savčićem i da general treba da preda lična dokumenta, odnosno pasoš, a Savčiću je zabranjeno i da kontaktira s medijima.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Goran Rogić rekao je za Glas Srpske da je odluka Suda BiH izrečena protiv Savčića sramotna i neprihvatljiva.

– Savčiću je najviše stalo do toga da upravo pred Sudom BiH odbrani svoju čast i čast srpskog borca. BORS će u odbrani generala pružiti svu logističku podršku da bi se utvrdila istina u ovom procesu. BORS je ogorčen odlukom Suda da generalu Savčiću zabrani obavljanje funkcije predsjednika BORS-a. Na taj način Sud direktno uvlači Boračku organizaciju u nešto gdje ona ne pripada i na taj način želi da je kriminalizuje – rekao je Rogić.

Dodao je da podsjećaju javnost i institucije BiH da je pretpostavka nevinosti zagarantovana, kako po domaćem tako i po međunarodnom pravu.

– Sud BiH mora imati u vidu tu praksu Ustavnog suda kao i Evropskog suda za ljudska prava i taj se princip mora snažno afirmisati. Posebno smo ogorčeni i zbog zabrane pristupa medijima generalu Savčića o stvarima koje nemaju veze sa konkretnim slučajem – rekao je Rogić.

Podsjetio je i na slučaj Mate Tadića, protiv koga je vođen postupak a nije mu bilo zabranjeno da bude predsjednik Ustavnog suda.

– Očito je da se ovdje radi o različitim aršinima kada je riječ o pripadnicima srpskog naroda, a pogotovo starješinama. Smatram da je ovo jedna ujdurma i organizovana hajka na Boračku organizaciju i njene čelne ljude, odnosno pokušaj da se kriminalizuje cijela naša organizacija što mi nećemo dozvoliti i na sve načine ćemo pomoći Savčiću da dokaže svoju nevinost – rekao je Rogić.

Tužilac Tužilaštva BiH Predrag Tomić prije nekoliko dana je zatražio od Suda BiH da Savčiću, protiv koga je potvrđena optužnica za ratne zločine, bude izrečena zabrana napuštanja BiH, javljanje nadležnom organu dva puta mjesečno, zabrana sastajanja sa svjedocima ili posrednicima, oduzimanje putnih isprava i zabrana izdavanja novih. Tužilaštvo je zatražilo da Savčiću bude zabranjeno obavljanje poslova predsjednika BORS-a, kontaktiranje sa licima koja su na bilo koji način bila uključena u borbena dejstva, zatim sastajanje sa saizvršiocima i svjedocima ili kontaktiranje putem posrednika koji su bili na području Skelana, Bratunca, Milića, Srebrenice ili Žepe.

Stojanović je potom Sudu BiH uložio prigovore na optužnicu Tužilaštva BiH i smatra da prigovorima može ukazati na više formalnih nedostataka u optužnici. Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu protiv bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Milomira Savčića. Tužilaštvo BiH podiglo je 31. decembra prošle godine optužnicu protiv Savčića zbog, kako je navedeno, pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici. Savčić, koji je i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, ocijenio je ranije da podizanje optužnice protiv njega predstavlja odmazdu Tužilaštva BiH koje ima opasnu namjeru da kriminalizuje cijelu Vojsku Republike Srpske.