Šulić: Američka ambasada o Izetbegovićevoj izjavi sramežljivo i bez jasnog stava

50
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić rekao je da se američka Ambasada u BiH povodom ratnohuškačkih izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića oglasila prvi put, ali sramežljivo, i bez jasnog stava o ovom pitanju.

– Ne mogu oni biti zgroženi na izjave koje su konstanta u djelovanju političkog Sarajeva i koje idu od prijetnji proizvodnjom haubica do konstatacija da ovo nije 1991. godina – rekao je Šulić, reagujući na saopštenje američke Ambasade u kojem je navedeno da su šokirani i zgroženi zapaljivim komentarima lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Šulić je naveo da su u toj ambasadi ostali nijemi i na prijem generala takozvane Armije BiH u Predsjedništvu BiH koji su organizovali dva člana tog tijela Željko Komšić i Šefik Džeferović.

– Zamislite kakvo bi reagovanje bilo da je (srpski član Predsjedništva BiH Milorad) Dodik primio generale Vojske Republike Srpske u Predsjedništvu BiH. Ovde je jasno, a na to stalno ukazujemo, da je dio međunarodne zajednice koji dolazi sa Zapada više nego pristrastan – istakao je Šulić.

On navodi da je, umjesto da bude dio mira, faktor stabilnosti, i posrednik u prevazilaženju problema nakon ratnih dejstava, međunarodna zajednica svojim djelovanjem u BiH još više produbila ionako krhku saradnju između naroda i politika.

– Ovdje imamo radikalni islamizam političkog Sarajeva pod tutorstvom određenog dijela međunarodne zajednice koji misli da će kroz tu saradnju riješiti svoje probleme na međunarodnom nivou – kaže Šulić.

Šulić smatra da međunarodna zajednica, posebno OHR, treba da ode, a da zapadni dio ove zajednice ostavi BiH na miru da bi ljudi unutar BiH rješavali probleme onako kako se rješavaju u svim drugim modernim zemljama u svijetu.

Dok je stav Republike Srpske dijalog i razgovor o svim bitnim temama koje tište građane u Srpskoj i Federaciji BiH, političari u političkom Sarajevu, dodaje on, pokazuju spremnost da žrtvuju mir zarad dostizanja ciljeva koje nisu mogli ostvariti devedestih godina.

– Ne sumnjam da bi, kada bi ostvarili svoje političke ciljeve, okrenuli leđa istom tom Zapadu i počeli njima da zadaju glavobolje i probleme – kaže Šulić.

Ćeranić: Izetbegović neće biti sankcionisan i stavljen na američku „crnu listu“

Dekan Fakulteta za bezbjednost iz Banjaluke Predrag Ćeranić rekao je za „Sputnjik“ da je Izetbegovićeva izjava koja je šokirala i zgrozila američku Ambasadu u BiH samo jedna u nizu ratnohuškačkih i prijetećih izjava koje dolaze iz srca političkog Sarajeva, ali da ne vjeruje da će Izetbegović zbog toga biti sankcionisan i stavljen na američku „crnu listu“.

On je dodao da je razlog što je ta izjava uspjela da „probudi SAD iz dubokog sna“ to što se ovog puta Izetbegović nije libio da prijetnju uputi čak i institucijama međunarodne zajednice oličenim u američkoj, britanskoj ambasadi, i OHR-u.

– SAD su procijenile da nije uputno prećutati Bakirove prijetnje, jer one ovaj put nisu bile usmjerene samo na konstitutivne narode, već i na međunarodnu zajednicu, pa i strane ambasade – kaže Ćeranić.

Foto: presscentar.uns.org.rs

Ćeranić ne vjeruje u iskrenost SAD u osudi Bakira Izetbegovića, dodajući da bi je inače pratile i određene mjere.

– Radi se o kontinuitetu prijetnji i pritisaka koje su i ovaj put dale rezultat. Kristijan Šmit je odustao od namjere da nametne dio mjera koje je planirao, a fokusirao se i zadržao samo na tehničkim detaljima koje idu u prilog SDA. Ako su se prijetnje jednom pokazale uspješnim, zašto ih Izetbegović opet ne bi primijenio ako bude potrebno – kaže Ćeranić.

On ocjenjuje da je terorizam odavno postao oruđe u geopolitici kako bi se realizovali određeni politički ciljevi, a tako je i u BiH, te da je jednima dozvoljeno sve, pa i da prijete institucijama međunarodne zajednice, a da ne budu sankcionisani, dok je jedna politička rečenica Milorada Dodika dovoljan podstrek da se oglase i obje ambasade i OHR.

– Oni su zgroženi, oni su šokirani i nikom ništa. Kada je, pak, riječ o Dodiku onda su svi saglasni, onda mu se prijeti, konačno Dodik je i došao na listu sankcija SAD. Hoće li Bakir sada biti sankcionisan od SAD? Hoće li on doći na „crnu listu“? Ne vjerujem – naveo je Ćeranić.

Iz američke Ambasade u BiH saopštili su juče da su šokirani i zgroženi zapaljivim komentarima lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Izetbegović je, govoreći o „vojnoj snazi BiH u slučaju najgoreg scenarija“, naveo: „Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate“.