Šulić: Poslovnik Narodne skupštine krše i vlast i opozicija

20
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Pokušavam da, kao potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, zaštitim svakog poslanika, bez obzira da li on dolazi iz vlasti ili opozicije. Nadam se da sam do sada to uspio, a i dalje ću nastaviti da primjenjujem Poslovnik koliko god je to moguće.

Rekao je ovo za Srpskainfo najmlađi potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Denis Šulić (SNSD), govoreći o svom radu u skupštinskom rukovodstvu, o radu u parlamentu Srpske, novom Poslovniku, kao i kritikama opozicije na njegovo usvajanje.

Kako sjednice NSRS izgledaju s Vaše strane govornice?

Meni je, kao mladoj osobi koja je postala potpredsjednik Narodne skupštine, veliko iskustvo bio period koji sam proveo skupštinskim klupama. Značilo mi je to što sam bio i sa jedne i sa druge strane stola. Neke stvari, koje sam primjetio da su se dešavale sa ove strane stola, pokušo sam da ispravim radeći kao potpredsjednik.

Do sada ste dobili dosta pohvala za svoj rad.

Ono što sam i ranije najavljivao jeste da ću se striktno držati Poslovnika. Sve moje pripreme za sjednicu teku tako što pročitam materijale, dobro se pripremim za svaku tačku dnevnog reda, kako bih znao šta je tema i mogao pratiti diskusije. Pokušavam da zaštitim svakog poslanika bez obzira da li on dolazi iz vlast ili opozicije. NSRS je mjesto gdje trebao argumentovano raspravljati i nijedna argumentovana rasprava ne smije biti uskraćena. Međutim, sala NSRS nije mjesto vrijeđanjima; ako do toga dođe neka poslanici izađu vani. Sada smo usvojili novi Poslovnik koji je malo rigorozniji što se tiče kazni.

Da li je to bilo neophodno?

Svaki saziv je do sada usvajao ili revidirao razne poslovnike. Ono što je bitno jeste da je ovaj novi Poslovnik urađen u skladu s primjerima iz regiona i zemljla koje su u EU. Važno je reći građanima da ovaj Poslovnik nije ograničio diskusiju, ostala je deset minuta, ali smo neke druge stvari koje su bile problem pokušali riješiti.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanici ipak imaju manje vremena za povredu poslovnika?

Imali smo primjer na zadnjem zasjedanju da smo dva sata ostali na povredama poslovnika. Povreda poslovnika je bila predviđena na tri minute, što su poslanici, nažalost, koristili kao repliku. Zato sada novi Poslovnik to vrijeme smanjuje na minut, što je dovoljno da se citira član i obrazloži u čemu je povreda.

Opoziciji tvrdi da je to “ubistvo” demokratije.

To su paušalne izjave. Sama činjenica da je svakom poslaniku ostalo deset minuta da diskutuje o svakoj tački dnevnog reda ne ide u prilog toj izjavi. Takođe, ostavljeno je i pravo replike i netačnog navoda. Najveća izmena je upravo to vrijeme za povredu poslovnika, koje je često bilo zloupotrebljeno i od strane vlasti i opozicije. Povrede Poslovnika su nas udaljavale od teme. Kao predsedavajući sam za to da se bilo koja tačke nađe na dnevnom redu, ali moramo se držati teme.

Prerano proglašenje pobjede

Prije nekoliko nedjelja ste na društvenim mrežama poručili da „smo na pragu pobjede virusa korona“ i dobili mnoge kritike zbog te objave. Šta ste time htjeli da poručite?

Htio sam da poručim da mi u situacijama kao što je korona, poplave ili bilo koja druga kriza, koja pogađa građane Srpske, bez obzira kojoj partiji propadamo, moramo biti jedinstveni. Tim tvitom sam pozvao na jedinstvo u trenutku kada smo imali posebnu sjednicu NSRS u vezi s vanrednim stanjem, koje je bilo uvedeno. Nažalost, tada je bila bolja epidemiološka situacija nego danas.

Da li su poslanici svojim ponašanjem primjer građanima?

Nadam se da ćemo se i mi kao poslanici i odgovorni ljudi pridržavati mjera koje su preporučene, jer tako dajemo primjer građanima. Ako mi, kao poslanici, ne želimo da u NSRS nosimo maske, a imamo preporuku, kako onda imamo pravo da tražimo od bilo koga da poštuje mjere? Mi moramo biti prvi koji će sve to da poštuju i biti primjer drugim ljudima kako treba raditi. Nadam se da će se svi koji su oboljeli od korone brzo oporaviti i da će se RS, kao i čitav svijet, što prije izaći iz ove krize.