Šulić: Republika Srpska za mir i dijalog, političko Sarajevo za rat

18
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić ocijenio je da rukovodstvo Srpske ostaje opredijeljeno za mir, dijalog i razgovor sa svim ljudima za razliku od predstavnika političkog Sarajeva, koji su spremni da uz podršku dijela međunarodne zajednice žrtvuju mir radi ostvarivanja političkih ciljeva iz devedesetih godina.

Osuđujući posljednje ratnohuškačke izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića, Šulić je rekao Srni da nikome na Balkanu, pogotovo u BiH, nije do rata, osim pomenutim predstavnicima političkog Sarajeva, među kojima je Izetbegović.

– Neadekvatna i apsolutno nepotrebna izjava Izetbegovića govori da političko Sarajevo nema nikakav politički plan za rješavanje problema u BiH – rekao je Šulić.

On je naveo da rukovodstvo Srpske na ovom planu ima dovoljno mudrosti s obzirom na to da je uvijek pozivalo na dijalog, kompromis i razgovor o svim bitnim temama u BiH.

Šulić se nada da će ljudi u FBiH, pogotovo oni u najvećim gradovima, kazniti političke lidere koji pozivaju na rat i obračunati se s njima time što će ih poslati u politički penziju.

– Očigledno je da se političko Sarajevo 30 godina poslije rata nije odmaklo od ratnih sukoba pa žele da danas, zbog podrške u dijelu međunarodne zajednice, svoje ciljeve pokušaju ostvariti novim ratom – zaključio je Šulić.

Govoreći o „vojnoj snazi BiH u slučaju najgoreg scenarija“, Bakir Izetbegović je ranije naveo: „Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate“.