Šulić: Srpska jača od retrogradnih politika iz Sarajeva

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić poručio je da su u BiH retrogradni oni koji se najviše pozivaju na nju, a što polako shvataju i na Istoku i na Zapadu.

Šulić je rekao Srni da sarajevska politika, koja predstavlja Bošnjake, pokazuje da nije spremna za dogovor i razgovor, nego da predstalja samo jednu stranu istine o svemu što se dešava u BiH.

On je istakao da je posjeta predsjednice Srpske Sjedinjenim Državama već poljuljala temelje rigidnih stavova koje predstavljaju stalni predstavnik BiH pri UN Sven Alakalaj i potpisnici pisma Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i da su njihovi interese ugroženi.

Šulić je naveo da je Cvijanović imala važne sastanke u SAD, što pokazuje da postoje vrata koja su otvorena u ovoj zemlji, da postoje oni koji su spremni na dijalog i razgovore, ističući da će iz Srpske uvijek biti upućivani pozivi na dijalog.

– Siguran sam da je ovo, polako, početak kraja destruktivnim politikama i ljudima, koji, nažalost, prvenstveno dolaze iz političkog Sarajeva i predstavljaju njihove ljude širom svijeta – naveo je Šulić.

On je istakao da retrogradne politike u BiH nisu dobre, zasnovane su isključivo u političkom Sarajevu i putem međunarodnog faktora, koji ih zastupa i godinama pokušavaju da umanje značaj Republike Srpske, ali i hrvatskog naroda.

– I ljudi na Istoku i na Zapadu polako shvataju da su retrogradni upravo oni koji su se najviše pozivali na BiH i koji su je najviše urušavali – naglasio je Šulić.

Šulić je izrazio zadovoljstvo što su i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Srpske Željka Cvijanović posljednjih 10 dana imali sastanke sa važnim ljudima i u Izraelu i u SAD, što, smatra, pokazuje da Srpska ima prijatelje i na Istoku i na Zapadu i dokaz je da retrogradne politike iz Sarajeva neće pobijediti.

– Nažalost, i u Srpskoj postoje retrogradne politike koje predstavlja opozicija, koja non-stop u javnosti iznosi tvrdnje da je Srpska izolovana. Međutim, posjeta Dodika Izraelu, a prethodno Briselu, Turskoj i Rusiji, te posjeta Cvijanović SAD govore da je Srpska jedna od rijetkih država iz regiona i svijeta koja danas ima prijatelje i na Istoku i na Zapadu – zaključio je Šulić.

Izvršni direktor Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Selma Porča uputila je zvaničnicima SAD, a u kojem, kako je navela, zahtijeva da predsjednici Srpske zabrane ulazak u SAD i da je stave na listu za blokiranje i otkažu sve zakazane sastanke sa njom.