Sve masovnije litije: U Crnoj Gori se desio ustanak bez nasilja

446
Foto: Luka Zeković/Vijesti.me

U gradovima širom Crne Gore večeras su održani molebani i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Mještani više sela rano jutros krenuli na put dug i po više desetina kilometara kako bi prisustvovali molebanima i litijama u obližnjim gradovima.

Podgorica

Iz Mitropolije crnogorsko primorske tvrde da je u litiiji kroz Podgoricu večeras učestvovalo desetina hiljada građana.

Iz hrama Hristovog vaskrsenja krenula je večeras nova protestna litija, zbog nezadovoljnih usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Foto: Podgorica (Biljana Matijašević/Vijesti.me)

Litiju, koja je krenula iz Hrama Hristovog Vaskrsenja, ulicama Podgorice predvodio je protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić.

Litiji je prethodio moleban u hramu.

Litiji u Podgorici se pridružile litije iz Danilovgrada, Spuža, Zete, Kuča, Pipera, Komana, Katunske nahije, Cevljana…

Litija u Podgorici

Posted by Vijesti on Sunday, February 2, 2020

Sveštenik Predrag Šćepanović je kazao da je ovo najbrojniji skup ikad kao i da brojniji ovaj hram ne pamti.

Nikola Pejović, urednik Svetigore, pročitao je saopštenje Svetog sinoda.

– Zbog najava i pokušaja zloupotreba dužni smo da podsjetimo na zavjet sa svetih sabora da ćemo mirno braniti svetinje, bez stranačkih obilježja – rekao je on.

Pljevlja

Više hiljada Pljevljaka prisustvovalo je večeras molebanu koji je služio vladika Mileševske eparhije Atanasije u crkvi Svete Petke u Pljevljima. Večerašnja litija bila je najmasovnnija do sada.

Nakon bogosluženja litija je prošla ulicma grada iskazujući svoj protest zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Više od hiljadu građana danas u 15 časova krenulo je na litiju iz manastira Dubočica koji je udaljen 15 kilometara u grad.

Foto: Pljevlja (Vijesti.me)

Na ulazu u Pljevlja iz pravca Prijepolja sačekao ih je veliki broj građana, koji se pridružio krsnom hodu do crkve svete Petke gdje je služen moleban.

Na čelu litije nošen je jastuk Svetog Vasilija, sa česticom Časnog Krsta i moštima mučenika prevlačkih, a potom i ulicama Pljevalja.

Obraćajući se građanima ispred crkve Svete Petke, vladika Atanasije je kazao da narod čuva svoje svetinje, a da svetinje čuvaju narod.

Foto: Pljevlja (Vijesti.me)

Na raskrsnici kod zgrade opštine student šeste godine Medicinskog fakulteta Božo Knežević, pročitao je saopštenje Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja.

– Jednodušno, ovih dana, svi smo stali u odbranu naših svetinja – jer ovo nije puko pitanje imovine, već pitanje časti, obraza i dostojanstva. Režim, još uvijek nesvjestan da se narod u Crnoj Gori dogodio i da smo se oslobodili straha, na sve načine pokušava da zaplaši našu djecu u školama, omladinu na gradskim ulicama, zaposlene u javnim preduzećima i ustanovama, prijeteći ili realizujući represivne mjere. Ovih dana, evidentno je i prisustvo raznih „policijskih snaga“ na ulicama Pljevalja, koje bez identifikacionih brojeva, imena i drugih oznaka, a pokrivenih lica i pod oružjem, zaustavljaju i pretresaju blagočestivu omladinu, bivajući drski i primjenjujući fizičku silu. Ovih poteza nijesu pošteđeni ni naši sveštenici i episkopi, o čemu svjedoči sramotna činjenica da je prethodne noći na graničnom prelazu „Ranče“ zadržan episkop budimljansko-nikšićki gospodin Joanikije, uz nalog za pretres njegovog automobila. Dok režim iz dana u dan primjenjuje sve nečasnije postupke, narod Crne Gore se u sve većem broju okuplja na molebanima i litijama ljubavi, braneći svoje svetinje, svoju Crkvu i svoju državu – navodi se u saopštenju Odbora.

Foto: Pljevlja (Vijesti.me)

Nikšić

Trg u Nikšiću i večeras je bio pun, a posljednji iz kolone u litiji koju su predvodili episkopi budimljansko-nikšićki i raško-prizrenski, vladike Joanikije i Teodosije, bili su kod hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

Foto: Nikšić (Vijesti.me)

Litiji su prisustvovali i vjernici iz Banjana i Rudina, njih preko dvije hiljade, koji su jutros u pet sati krenuli iz manastira Kosijerevo, a usput im se priključivao narod sela kroz koja je prošla litija. Put dug oko 50 kilometara prešli su za 12 sati, a u Nikšiću ih je dočekao vladika Joanikije.

Najstariji učesnik litije iz Kosijereva bio je sedamdesetšestogodišnji Simun Zečević, dok je najmlađa bila četvorogodišnja Teodora Jovović.

Foto: Nikšić (Vijesti.me)

Na početak besjeda prisutnih vladika čekalo se duže od pola sata da bi stigli svi koji su bili u krsnom hodu.

– Svi ljudi koji imaju savjest večeras i ubuduće biće sa nama zato što je ovo bitka za pravu, čistu vjeru svetu – kazao je vladika Joanikije okupljenima u Nikšiću i dodao da je Zakon koji je izglasan u Skupštini mrtvo slovo na papiru jer je narodna skupština širom Crne Gore pokazala da taj zakon ne priznaje.

Prema riječima vladike Teodisija nije danas vrijeme za mnoge priče „već za molitvu, vapaj i da nas Gospod zaštiti“.

Foto: Nikšić (Vijesti.me)

Budva

Najmasvonija litija do sada, krenula je od Staroga grada u Budvi. Litiju su predvodili rektor Cetinjske bogoovije Gojko Perović i gradonačelnik Marko Bato Carević.

Okupljeni su uzvikivali „Ne damo svetinje“. Više kilometara duga kolona kretala se budvanskim ulicama. Olupljeni su nosili ikone i zastave. Pjevale su se crkvene pjesme.

Foto: Budva (Vijesti.me)

Gojko Perović je kazao je da su u Crnoj Gori dogodio ustanak, bez nasilja. On se obratio okupljenima ispred crkve Sveta Petka u Budvi nakon litije.

Ispred crkve pročitano je saopštenje u kome je poruceno da litije nijesu politički motivisane, već isključivo protiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Foto: Budva (Vijesti.me)

Bijelo Polje

Do sada najbrojnija litija u Bijelom Polju krenula je večeras poslije molebana iz crkve svetih Apostola Petra i Pavla do crkve svetog Nikolaja u Nikoljcu.

Pored Pljevljaka, koji su pješke došli u Bijelo Polje, stigle su litije iz Bioča, Lozne, Samograda, Zatona, kao i Bistrice, Sutivana i Njegnjeva.

Prema procjenama iz Mitropolije crnogorsko-primorske u litiji večeras je učestvovalo više od 20 hiljada vjernika.

U besjedi poslije molebana protojerej Siniša Janković je kazao da se nalazimo u svetinji koja je bila centar dduhovnosti, pismenosti i kulture cijelog ovog kraja.

– Želim da poručim onima koji nas nazivaju ludačkim pokretom da niti smo pijani, Bogu hvala svi smo trezveni, niti smo ludi kao što oni misle, niti smo u zabludi, nego veliki Gospod sa neba uči cio narod onako kako treba, za svoju vjeru i svoje svetinje – kazao je otac Siniša.

On je istakao da “oni bezumnici koji vladaju mrakom ne mogu da gledaju svjetlost Hristovog vaskrsenja, jer jedino u tami mogu da se snađu.

– Ne mogu u miru jer im je u duši nemir. Ne mogu u ljubavi jer su ogrezli mržnjom, mi ih pozivamo da se dozovu svojim precima, da se dozovu svojoj pameti, da se vrate svojim korijenima, da se vrate svojoj crkvi, da budu ono što su bili njihovi preci, da nas ne plaše, jer ne mogu nas uplašiti – kazao je otac Siniša dodajući da ovaj narod nije protiv Crne Gore, nego su to “čuvari obraza i poštenja ove Crne Gore.

Foto: Bijelo Polje (Vijesti.me)

Otac Siniša se zapitao šta će u mirnom gradu bratske ljubavi “fantomi koji vladaju mrakom i šetaju i plaše našu omladinu”.

– Neka idu i oni svojim kućama, neka ne brukaju svoje porodice, neka se vrate svojoj djeci. Neka se vrate svojim grobovima i priđu sa nama, jer ovdje danas i u Crnoj Gori je ponos biti sa nama, u ovoj iskrenoj i pravednoj borbi, ma koje vjere bili; ovdje gdje je centar pismenosti, kulture i civilizacije srpkoga naroda, kud će ako ne ovdje, kulala im majka. Ne kaže naš narod džabe “bjež u crkvu Kraljeviću Marko “. Bježite u crkvu vi koji vladate tamom, neka i vas ugrije svijetlost Hristovog vaskrsenja, dozovite se ljubavi, neka vama ne vlada mržnja i neka bi ova veličanstvena litija prošla u ljubavi, slozi i miru – poručio je otac Siniša.

Kolašin

Litija, koja je večeras prošla kolašinskim ulicama bila je, prema ocjeni učesnika, brojnija u odnosu na sve dosadašnje, organizovane u tom gradu. Nakon molebana u Crkvi svetog Dimitrija, građani su prošli ulicama Milivoja Bulatovića, Boška Rašovića, zatim preko Trga Vukmana Krušćića do Trga Borca, pored Spomen-doma, ulicom 13. jula.

Foto: Kolašin (Vijesti.me)

Građani, koji su, učešćem u litiji, još jednom pokazali neslaganje sa usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti nosili su ikone, pjevali duhovne pjesme i uzvikivali “Ne damo svetinje”.

– Brojnije nego ikad Kolašinci su učestvovali u večerašnjoj litiji. Time su pokazali da ih ne mogu zastrašiti niti umanjiti njihovu odlučnost da odbrane svetinje. Ogromna vrijednost je zajedništvo i to što su jasnije nego ikada u ovom gradu prevaziđene mnoge podjele – kazali su iz crkvenog odbora.

Foto: Kolašin (Vijesti.me)

Bar

Upravnik hrama u Baru Slobodan Zeković je zamolio okupljene da šetaju bez ikakvih skandiranja, a ni slogana „ne damo svetinje“ zbog tragične smrti osmogodišnje djevojčice koja se desila prije par dana.

Herceg Novi

Veliki broj građana Herceg novog izašao je na litiju.

Foto: Herceg Novi (Vijesti.me)

Berane

Moleban u Beranama završen je porukom mira i riječima oca Gojka Perovića „nema nama braćo molitve bez njih, a njima nema Crne Gore bez nas“.

Porta manastira Đurđevi stupovi nikada nije bila punija do večeras.

Građanima Berana u mirnoj litiji koja je krenula u 16 časova iz centra grada, pridružile su se kilometarske kolone stanovnika Gusinja, Plava, Murine, Andrijevice kao i beranskih mjesnih centara Šekular, Vinicka, Lužac Dolac, Buče, Polica, Kaludra…

Foto: Berane (Objektiv story)

Svi oni učinili su da ovo bude najveća litija do sada i najbrojniji skup ikada održan u Beranama.

Policija je obezbjeđivala sve raskrsnice.

I ova litija je, kao i sve ranije protekla bez ijednog incidenta.

Plužine

Nekoliko stotina Pivljana je nakon molebana, koji je služen u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama, prošlo ulicama varoši, noseći svijeće i ikone.

Litiju, koja je po riječima organizatora najbrojnija do sada, predvodili su iguman Pivskog manastira, Jeftimije Škuletić, i plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović.

Foto: Plužine (Vijesti.me)

Žabljak

Veliki broj stanovnika Žabljaka je izašao u litiju. Oni su pored ostalih nosili parolu „Durmitor je gora Svetog Save“.

Zabljak

Durmitorci i ove nedjelje masovno na litiji!

Posted by Objektiv Story on Sunday, February 2, 2020