Tači poslije čitanja optužnice u Hagu: Ne slažem se ni sa jednom tačkom, nisam kriv

29

Hašim Tači, jedan od osnivača i član Glavnog štaba terorističke paravojske na Kosovu, OVK, izjavio je danas da nije kriv i da ne priznaje optužbe koje mu se optužnicom Specijalizovanog tužioca Kosova stavljaju na teret.

– Časni sude optužnica je bez ikakvog osnova i ja izjavljujem da nisam kriv ni po jednoj od 10 tačaka optužnice – rekao je Tači izjašnjavajući se o krivici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu.

Negirao je optužbe za ratne zločine i zločine protiv humanosti u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Tači odgovara po 10 tačaka optužnice koje ga terete za krivična djela ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. To su:

  1. progon po politickoj i/ili etnickoj osnovi,
  2. stavljanje u zatvor,
  3. neakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje,
  4. ostala nehumana djela,
  5. surovo postupanje,
  6. mučenje,
  7. mučenje,
  8. ubistvo,
  9. ubistvo,
  10. prisilno nestajanje osoba.

Tužilaštvo je čitajući optužnicu ukazalo da postoji dobro utemeljena sumnja da je kao pripadnik Udruženog zločinačkog poduhvata izvršio pomenuta krivična djela, kao i u svojstvu nagređenog drugim pripadnicima OVK.

Na početku ročišta, jedan od Tačijevih advokata Denis Hoper izjavio je da je odbrana Tačija za optužnicu saznala tek u četvrtak uveče i da nije uspjela da se spremi.

Hoper je istakao je da mu nije jasno zašto sve odrađeno „iznanda“ u kratkim rokovima, ukazujcuhi da će tim odbrane činiti advokati iz Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Britanije.

Donedavni predsjednik samoproglašenog Kosova, ostaće u pritvoru do daljeg, mada ga je sudija podučio da ima pravo da traži puštanje iz pritvora i odbranu sa slobode.

Tači se zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem optužnicom tereti za udruženi zločinački podruhvat nasilnog preuziamnja kontrole nad Kosovo, i to po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

On se predao Specijalizovanom tužilaštvu u četvrtak 5. novembra, nakon što je podnio ostavku na mjesto predsjednika samoproglašenog Kosova, a potom je uhapšen i prebačen iz Prištine u pritvorsku jedinicu u Hagu gdje će ostati do daljeg.