Tadić: Republika Srpska se bori protiv protektorata

17
Foto: Screenshot

Republika Srpska se bori protiv protektorata u BiH, u kojoj se sudi državljanima koji su radili u skladu sa Ustavom i zakonom, izjavio je pravnik Ognjen Tadić komentarišući postupke pred Sudom BiH protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika“ Miloša Lukića.

– Ovo što radi Republika Srpska i ova borba da se sačuva bilo šta od demokratije, ljudskih prava, ustava, od vladavine prava – to je nama povratak u budućnost. Nas su odvukli u prošlost – istakao je Tadić u podkastu „Granica postoji“.

Tadić je upozorio da je kriza, koja je na snazi u BiH, dodatno produbljena dolaskom Kristijana Šmita – čovjeka koji pokušava da uzurpira funkciju visokog predstavnika, a koju Srpska želi da odbrani od njega i njegove uzurpacije.

– On je napisao nešto što je nazvao „krivični zakon BiH“, objavio to protivzakonito i protivustavno u „Službenom listu BiH“ rušeći time ustavni poredak i negirajući nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH – rekao je Tadić.

Tadić je upitao kako čovjeku može da padne na pamet da nametne takav zakon?

– On je morao da sjedne, uzme papir, napiše naslov „Izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH“, napiše tekst u kojem stoji da ukoliko ne poštujete njegovu volju idete u zatvor, pa da to potpiše, spakuje i pošalje u „Službeni list BiH“. Da se on nijednog jedinog trenutka nije pitao šta radi i otkud mu pravo da to radi – pojasnio je Tadić.

Komentarišući poteze međunarodne zajednice na svaki dogovor političkih stranaka u BiH oko važnih pitanja, Tadić je rekao da stranci žele svu moć i da dogovor između političkih subjekata u BiH, bez obzira na to da li oni dolaze iz Republike ili FBiH, ne doživljavaju kao rješenje i napredak, nego kao pobunu protiv te iste strane vlasti.

– I to je još jedan od segmenata koji govori da mi živimo u nekakvoj srednjovjekovnoj svijesti u kojima nas više ne smatraju ni kolonijom, nego potpuno obespravljenim ljudima sa kojima može da radi ko šta hoće – ukazao je Tadić.

Podkast „Granica postoji“ emituje se svakog petka u 18.00 časova i nastavak je aktivnosti podrške institucijama Republike Srpske iskazanim kroz narodne proteste koji su 17 puta organizovani na granici između Republike Srpske i susjedne FBiH.