Tadić: Politički proces će presuditi BiH

11
Foto: Screenshot

BiH ima neku šansu ukoliko presuda protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika Srpske“ Miloša Lukića bude oslobađajuća, a ako bude osuđujuća, to je presuda suverenitetu BiH, rekao je pravnik Ognjen Tadić.

Tadić je istakao da bi sve ostalo, mimo oslobađajuće presude, predstavljalo pokušaj da se opravda nešto što se ne može opravdati.

– Vidim politički proces. Postoji očito neki hodogram u kojem se pokušava stvoriti alternativa ukoliko ovaj sudski postupak u političkom smislu ne bude uspio. Šta će tu da uradi (Kristijan) Šmit ili američki ambasador (Majkl Marfi) ne mogu da znam, ali znam sigurno da ne postoji ni jedan jedini legalan, legitiman, ustavan, demokratski, bilo kako opravdan put da se ovakvim intervencijama, koje je Šmit napravio u krivičnom zakonodavstvu, proizvede bilo šta što bi na bilo kom, i najmanje pravednom sudu, moglo da opstane – poručio je Tadić.

On smatra da je u ovom političkom procesu zaključeno da je najbolje napasti prve redove Republike Srpske i da se tu probije put.

– Kada bi se to napravilo, onda je slobodan ulaz u Republiku Srpsku i očekuje se da svi drugi politički faktori, vjerovatno neki ljudi koji su dio vlasti i u opoziciji, pod izgovorom da se spasava od Srpske što se spasiti može, pod naletom Šmita prihvate nekakav novi aranžman, a on sebi napravi vlast po njegovoj volji koja bi ga priznala – rekao je Tadić u devetoj epizodi podkasta „Granica postoji“.

Tadić je podsjetio na to da predsjednik Suda BiH (Ranko Debevec) sjedi u pritvoru zato što je, kako je ranije saopšteno, sa šefom Obavještajno-bezbjednosne agencije (Osmanom Mehmedagićem) špijunirao druge sudije i onda tražio način da utiče na njihovo postupanje.

Podkast „Granica postoji“ emituje se svakog petka u 18.00 časova i nastavak je aktivnosti podrške institucijama Republike Srpske iskazanim kroz narodne proteste koji su 17 puta organizovani na granici između Srpske i Federacije BiH.