Tadić: Šmit dodatno legitimisao Izborni zakon Republike Srpske

7
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Kristijan Šmit je ispravkama Izbornog zakona dodatno legitimisao izborni zakon Republike Srpske, ali i nedavni protest EU protiv njegovog uplitanja u zakonodavstvo BiH, ocijenio je pravnik Ognjen Tadić.

Tadić je Srni izjavio da Šmit, igrajući se izbornim zakonodavstvom u BiH, demonstrira nepravno i protivdejtonsko nasilje.

– Skoro tri decenije dio stranih službenika trudi se da nasiljem od dejtonske BiH napravi po Srbe nepodnošljivu antidržavu, a da bi time prisilili predstavnike srpskog naroda i Republike Srpske da odustanu od Dejtonskog mirovnog sporazuma i prihvate bilo kakvo alternativno rješenje koje uključuje gašenje OHR-a, pa makar se radilo i o nečemu što je nalik unitarnoj BiH – rekao je Tadić.

Tadić je istakao da je bezbroj sankcija i nametanja upravo tome i služilo, ali da sve to nije dalo rezultate.

– Na njihovu žalost od 2021. godine imaju problem i sa legalitetom i legitimitetom funkcije visokog predstavnika, odnosno sa Kristijanom Šmitom, pa tako i današnji njegov potez govori koliko je važno da Republika Srpska, uprkos pritiscima, nastavi da štiti Dejtonski mirovni sporazum koji ni Šmitu, ni bilo kome drugom, ne dopušta to što protivpravno radi – poručio je Tadić.

Prema ispravkama, koje je objavio OHR, šest članova aktuelnog saziva Centralne izborne komisije (CIK) ostaju do 2027. godine, jer se na njih ne odnose odredbe o penzionisanju.

Prema izvornoj odluci, Šmit je nametnuo odredbe prema kojima bi članovima CIK-a koji napune 65 godina istekao mandat.